Пай с круши


Пай с круши
Снимка: supichka.com

Масленото тесто в комбинация с плодов пълнеж превръща всеки пай в прекрасно допълнение към кафето, чая или пък в сочния финал на вкусно меню. Паят с круши e типичен за есенните месеци, когато крушите са зрели и са в изобилие.

Необходими продукти:

За блата:

2 1/2 чаена чаша брашно

250 грама краве масло

1/2 чаена лъжица сол

1 супена лъжица захар

6 супени лъжици ледено студена вода

За плънката:

1 кг круши

1 чаена чаша захар

2 супени лъжици нишесте

2 супени лъжици лимонов сок

1/2 чаена лъжица канела

1/3 чаена лъжица джинджифил

1/3 чаена чаша вода

Начин на приготвяне:

 Смесвате брашното заедно със солта и захарта. Нарязвате кравето масло на кубчета, които добавяте към брашното, заедно със студената вода. Замесвате тесто, което оставяте за минимум 30 минути в хладилника, но спокойно можете да го оставите да престои и ден.

Докато тестото за пая е в хладилника подготвяте плънката. Измивате крушите и ги нарязвате на кубчета без да ги белите. Изсипвате ги в тенджера, добавяте водата, канелата и джинджифила и ги варите 5-10 минути. Разбърквате захарта, заедно с нишестето и ги добавяте към крушите. Добавяте и лимоновия сок и варите сместа, докато се сгъсти. След като сместа с крушите се сгъсти я оставяте да изстине.

След като извадите тестото за пая от хладилника го разделяте на две части, като едната част е два пъти по-голяма от другата. Поръсвате кухненския плот с брашно и разточвате по-голямата топка тесто на кора, малко по-голяма от формата, в която ще печете пая. Слагате кората във формата и изрязвате излишното тесто, като го притиснете и по стените на формата за пай. Изсипвате изстиналата смес. Останалото тесто разточвате и нарязвате на ленти, които нареждате върху пая. Печете пая в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 40-45 минути, докато придобие леко златист цвят.

След като паят е готов, по желание може да поръсите с пудра захар. Крушовият пай се комбинира перфектно със сметанов сладолед.

Източник: supichka.com

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Рецепти


Реклама

Никога няма да станеш този, който искаш да бъдеш, ако продължаваш да обвиняваш околните за това, което си.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама