Типовете глад и как да се справите с тях


Типовете глад и как да се справите с тях
Снимка: iStock/Guliver

Наднорменото тегло е проблем на все повече хора. Преяждането се е превърнало в ежедневие, а заедно с него пристигат излишните килограми и здравословните проблеми. Причините, поради които се храните постоянно, могат да бъдат наистина много. И често нямат нищо общо с истинския глад. Определихме кои са най-често срещаните и пагубни типове глад и как можете да се преборите с тях.

1. Глад от скука 

Няма жена, на която да не и се е случвало да яде просто от скука. Когато няма какво да правите и ви се прииска да отворите хладилника за пореден път днес, просто започнете да правите нещо. Всъщност това не е истински глад и трябва да умеете да го различавате. Опитайте се да се разсейвате по някакъв начин, когато ви стане скучно и избягвайте да хапвате. За да се контролирате по-добре, определете си часове за хранене и се опитайте да се придържате към тях.

2. Глад заради стрес 

Факт е, че храната успокоява. Проблемът е, че в такива моменти хапвате каквото ви попадне, дори не се замисляте колко вредни са хранителните продукти, които консумирате. Често дори изпитвате глад за конкретни вредни неща. Препоръчваме ви да замените хапването с дишане. В стресови ситуации наистина помага.

КАК ДА СЕ СПРАВИТЕ С ЕМОЦИОНАЛНИЯ ГЛАД!

3. Глад заради предменструалния период 

Всяка дама има нужда от малко повече въглехидрати през тези дни. Тогава е възможно да сте доста по-нервни от обикновено, а храната помага да се справите и с това. Ние ви препоръчваме да се поглезите през този период, защото в противен случай със сигурност ще се чувствате много зле. Не се притеснявайте, ако по време на цикъл качите, тъй като тогава в тялото ви се задържа по-голямо количество вода.

4. Телевизионен глад 

Наистина много хора се хранят, докато гледат телевизия. Това може би е най-неподходящият момент да ядете, защото мозъкът ви е зает с нещо друго (например гледане на филм) и изобщо не отчита, че в стомаха ви попада храна. Поради тази причина напълно неусетно може да изядете огромно количество храна. Препоръчваме ви да правите нещо друго, докато гледате телевизия.

5. Жажда 

Много често, когато мислите, че сте гладни, всъщност сте жадни. Дехидратацията лесно може да се обърка с глад, а колкото повече се храните, вместо да пиете вода, толкова по-лошо става. Бърз начин да се справите с това е просто да изпиете чаша вода преди да посегнете към храната.

6. Истински глад 

Това е единственият глад, на който трябва да обръщате внимание. Важно е да умеете да го различавате от останалите видове. Когато сте истински гладни, е задължително да хапнете. Ако се научите да ядете само когато тялото ви наистина има нужда, ще успеете да се отървете от голяма част от излишните килограми. Яжте само здравословна и засищаща храна. Също така започнете да се наслаждавате на всяко едно хранене. Хапвайте бавно и спокойно, просто се откъснете напълно от всичко останало.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Рецепти


Реклама

"Не мога" не е решение.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама