Баница Добруджанска кавърма


Баница Добруджанска кавърма

Характерното за тази баница е, че не става пухкава и висока, а ниска, но пък сочна и много, много вкусна. Казвам вариация, защото и тази баница има много варианти. Можете да я срещнете приготвена без сирене, може да е направена едновременно с кисело и с прясно мляко или пък само с едно от двете.

Необходими продукти:

1 пакет кори за баница

около 250 гр сирене

4-5 яйца

около 100 гр масло

около 6-7 с.л. олио

около 300 мл прясно мляко

1-2 щипки сол

Начин на приготвяне:

Намажете голяма тава с олио по дъното и стените.

Натрошете сиренето. Разтопете маслото и го смесете с олиото.

Вземете една кора за баница, поръсете я с малко масло (не прекалявайте, защото ще добавяте още), после с натрошено сирене. Сложете върху нея друга кора. Наберете с пръсти двете кори, като хармоника и така набрани ги сложете в тавата. Процедирайте по същия начин с останалите кори, докато не запълните тавата.

Нарежете баницата на парчета. Загрейте на котлона маслото, което ви е останало от ръсенето на корите и "попарете" с маслото по срезовете, както и по краищата при стените на тавата.

Пъхнете тавата в предварително загрятата до 190-200 градуса фурна. Запечете докато корите леко се зачервят ("порозовеят"). Извадете тавата от фурната.

В купа смесете разбитите леко с вилица яйца и прясното мляко, прибавете и солта и разбъркайте добре. Залейте баницата равномерно с яйчената смес. Оставете я за 5 минути да постои, за да попие добре. После я върнете във фурната и печете на средна скара, до готовност. Колко точно, зависи от фурната ви и от това доколко препечена обичате - повече или по-малко.

След като е готова и я извадите от фурната, покрийте с кърпа за 5 минутки.

Източник: lety-culinaryadventure.blogspot.com

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Жените са най-големият неизползван източник на таланти в света.

Хилари Клинтън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама