Черноморски миди със зеленчуци и винен сос


Черноморски миди със зеленчуци и винен сос
Снимка: Polka dot kitchen

Ако обичате миди, трябва да си приготвите тази рецепта от нашата приятелка Polka dot kitchen.

Необходими продукти за 3-4 порции:

1 кг миди

2 средни глави червен лук, наситнени

1 червена чушка, на кубчета

5 сушени домата

100 мл бяло вино

3-4 с.л. соев сос

2 с.л. масло

Сушен риган

Начин на приготвяне:

Почистете мидите: сложете ги в голяма купа под течаща вода и под струя почистете мида по мида повърхността на черупките, както и премахнете с леко издърпващо движение в посока острия връх на мидата "брадата" – зелено-кафявите нишки, излизащи измежду черупката. Можете, ако имате време, да ги оставите за 15-на минути в чиста вода, за да се почистят от пясък, ако има задържан такъв. Важно е да се почистят добре, за да не предизвикат стомашен проблем.

Нарежете зеленчуците: лука, чушките и сушените домати (аз последните ги оставих цели, но може и да ги накълцате).

В дълбока тенджера (към която имате капак) на средно-висока температура разтопете маслото, добавете лука и чушките. Когато се задушат, добавете сушените домати (+ може да сложите и малко от мазнината, в която са били – около 1-2 с.л.) и задушете за още 2-3 минути, за да си пуснат аромата.

Добавете виното, соевия сос и ригана, изсипете всички миди и затворете под капак. След 4-5 минути, когато отворите, мидите трябва да са отворили черупките си и да са порозовели. Ако все още не са готови, оставете ги за още 1-2 минути.

Вземете лъжица и разбъркайте добре мидите, така че да се покрият от ароматния сос. Сервирайте с дълбока лъжица и хубав хрупкав хляб.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама
Реклама

Най-лошият махмурлук е този на душата. Мешаш различни чувства в големи дози и накрая повръщаш апатия.

Луис Карол

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама
Реклама