Домашна торта с Маскарпоне и компот от праскови


Домашна торта с Маскарпоне и компот от праскови

Тортата е много лека, със сочни, орехови блатове, нежен лимонов, Маскароне крем, сладки праскови и ганаш от бял шоколад. Комбинацията от вкусове е вълшебна.

Необходими продукти:

Продукти за 2 броя блатове с диаметър 23 см:

6 жълтъка

6 с.л. кристална захар

6 белтъка, разбити на сняг

4 с.л. брашно

1 ванилия

1 ч.ч. смлени орехи

продукти за крема:

200 мл студена сладкарска сметана

100 г кристална захар

500 мл сирене Маскарпоне

3 капки ванилия

кората от 1 лимон 

продукти за ганаша:

80 мл сладкарска сметана

80 г бял шоколад

 

700 мл компот от белени праскови

50 г смлени орехи за украса

шепа пресни боровинки

Начин на приготвяне: 

Загрейте фурната на 170 градуса. Извадете плодовете праскови от компота и ги оставете да се отцедят в цедка, докато приготвяте блатовете и крема.

Отделете жълтъците от белтъците в две отделни купи. Разбийте жълтъците, заедно със захарта до хубав крем. Измийте бъркалките и внимателно ги подсушете. Разбийте белтъците на пухкав сняг и ги разбъркайте в яйчения крем с лъжица, като се стараете максимално да запазите неговата въздушност. След това поръсете с брашното и отново нежно разбъркайте с лъжица. Добавете ванилията и ситно, смлените орехи и внимателно разбъркайте. Покрийте тава с хартия за печене. Поставете отгоре ринг, нагласен на 23 см. Излейте в него сместа за блатовете. Ще изпечем един блат, който ще разрежем на две, когато напълно изстине.

Печете блата около 35-40 минути, докато клечка излезе суха. Оставете го да изстине. След това внимателно прекарайте нож за хляб посредата на блата от всичките му страни, като го въртите. След това се опитайте да прекарате ножа все по-навътре към средата, докато отделите два напълно еднакви блата.

За да приготвите крема разбийте с миксер студената, сладкарска сметана до гъст крем. Добавете захарта и продължете да биете, до нейното стопяване. Изсипете сиренето Маскарпоне и разбийте леко, колкото да се поеме от крема. Покапете с ванилия и добавете лимоновата кора. Разбъркайте добре крема.

Вземете картон или поднос, в който ще поднесете тортата. Обърнете върху него единия блат, с отрязаната страна нагоре. Напоете го с няколко лъжици от сиропа на компота от праскови. Намажете блата с малко по-малко от половината крем, като внимавате да си оставите още толкова за втория блат и малко за измазване отстрани на готовата торта.

Отделете си три праскови за украса и нарежете останалите на кубчета. Разпределете ги равномерно, на гъсто върху крема. Покрийте с втория блат, отново обърнат с отрязаната страна нагоре. Напоете го със сироп. Намажете с втората част от крема и заравнете. Приберете тортата за една нощ в хладилника, за да стегне добре.

На другия ден прекарайте нож по ръба на ринга и внимателно го отстранете. Измажете тортата отстрани с отделения крем.

Сложете на котлона сметаната за белия ганаш, докато клокне. Добавете белия шоколад и бъркайте до хомогенност. Оставете леко да се охлади и полейте тортата небрежно, така че да покапе отстрани. Приберете тортата отново за 2 часа в хладилник. Нарежете на кубчета останалите праскови и ги поръсете по ръба на тортата. По средата украсете с фино, смлени орехи. Тук-там сложете някоя боровинка за повече цвят. Охладете и поднесете.

Източник: vkusnoteka.bg

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Никога не прави една и съща грешка два пъти, освен ако не ти се плаща за това.

Мей Уест

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама