Фалафел с таханов сос


Фалафел с таханов сос
Снимка: supichka.com

Фалафелът отдавна не е екзотика и почти няма човек, който да е почитател на дюнерите и да не се е изкушил поне веднъж да пробва малките нахутени кюфтенца. Фалафелчетата са много вкусни и засищащи, а и се приготвят много бързо.

Необходими продукти:

250 грама нахут

1 яйце

1 глава лук

3 скилидки чесън

1/2 връзка магданоз

2 филии хляб

1/2 чаена лъжица кориандър

1/2 чаена лъжица кимион

1/2 чаена лъжица бакпулвер

За соса:

1 чаена чаша кисело мляко

1 супена лъжица сусамов тахан

2 скилидки чесън

2 чаени лъжици лимонов сок

1/2 кафена лъжица кимион

Начин на приготвяне:

Първата стъпка от рецептата за фалафел е подготовката на нахута. Ако ползвате нахут от консерва, може да пропуснете тази първа стъпка, защото тя обяснява как да процедираме със сухия нахут. Ако сте избрали сух нахут, го накиснете за една нощ в студена вода, след което на сутринта го варете за около 40-50 минути, докато зрънцата нахут поомекнат. След това го отцедете и старателно го претрийте с ръце, за да паднат люспичките му и го изплакнете със студена вода.

След като нахутът е сварен и готов заедно с лука, чесъна, сухия хляб яйцето и подправките го разбийте в блендер или кухненски робот. Добавете бакпулвера и отново разбъркайте добре.

От готовата нахутена смес оформете малки кюфтенца, които пържете в по-дълбок тиган в сгорещено олио. Кюфтенцата от нахут се пържат, докато придобият златист цвят. Имайте предвид, че това става много бързо. Готовите фалафели наредете в плоска чиния, в която предварително сте поставили домашна хартия, за да се отцедят от ненужната мазнина.

Сос за фалафел:

Разбивате в бледнер или с кухненски робот всички съставки. Таханеният сос е чудесно допълнение към нахутените кюфтенца!

Източник: supichka.com

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Рецепти


Реклама

Никой не може да ви накара да се чувствате по-низши без вашето съгласие.

Елинор Рузвелт

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама