Глезотийка: Вкусен мраморен кекс


Глезотийка: Вкусен мраморен кекс
Снимка: iStock

Какво по-добро начало на деня от вкусната семейна закуска? Кексът е един много универсален десерт, на който почти никой не може да откаже – от малки до големи. А има ли по-голямо удоволствие от следобедно кафе с парче кекс? Можете да си го приготвите изключително бързо с минимални усилия, а резултатът е просто божествен.

Вижте още: От Средиземноморието: Лимонов кекс със зехтин

Рецепта за кекс с шоколадова глазура

Необходими продукти:

  • 3-4 яйца
  • 1 ч.ч. кисело мляко
  • 1/2 ч.ч. олио
  • 2 ч. ч. бяло брашно
  • 2 ч.ч захар
  • 1 пакетче бакпулвер
  • 2 пакетчета ванилия
  • 2 с. л. какао

За глазурата:

  • 1 шоколад (100 г)
  • 2 с. л. прясно мляко (може да се замени с кокосово масло)

Кекс

Приготвяне:

Започнете с разбиването на яйцата и захарта. След като те са добре разбити, към тях се добавят олиото, киселото мляко и ванилията. В друга купа брашното се пресява, а бакпулверът се изсипва в него.

Сухите съставки се добавят към сместа с яйцата и всичко се разбива до получаване на хомогенна смес. Изсипва се половината от сместа в добре намазнена тава, а към останалата смес се добавя какао, разбъркава се и се изсипва в тавата върху бялата.

Пече се в редварително загрята фурна на 180 градуса между 50 и 60 минути. През това време шоколада и млякото се разтопяват на водна баня, а когато кексът е готов и охладен за няколко минути, се полива с вече разтопения шоколад.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Едно от най-хубавите неща, които могат да ти се случат в живота според мен, е да имаш щастливо детство.

Агата Кристи

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама