Яхния от бакла


Яхния от бакла
Снимка: supichka.com

Братовчед на зеления боб, баклата е точно толкова подходяща за приготвяне на лятна зеленчукова яхния. С много копър и повечко чесън, яхнията от бакла носи вкуса на лятото.

Необходими продукти:

1 кг бакла

2 глави лук

1 глава чесън

1 супена лъжица брашно

1 чаена лъжица червен пипер

1 връзка копър

1/3 чаена чаша олио

Начин на приготвяне:

Класическите сортове бакла е често избягвана, защото има малко по-специфичен вкус и е малко по-жилава. Както при много култури, баклата има нови сортове, които са доста по-леки като вкус. Такава е и баклата, която може да се намери по сергиите по българските пазари в началото на лятото. Избирате възможно по-свежа бакла, измивате я добре, срязвате двата края, а ако шушулките са по-големи, ги срязвате на две.

Нарязвате лука на ситно. В тенджера сгорещявате олиото, добавяте лука и разбърквате, докато омекне. Поръсвате баклата със сол и претривате много старателно между ръцете си, след което я добавяте към лука, разбърквате и задушавате за няколко минути.

Добавяте брашното, червения пипер, нарязания на ситно чесън и половината копър, добавяте и гореща вода, докато се покрие баклата и оставяте да ври на слаб огън за около 30-40 минути, докато се свари напълно. Преди сервиране, поръсвате обилното със ситно нарязан копър.

Може да поднесете яхнията от бакла с кисело мляко поръсено с червен пипер.

Източник: supichka.com

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Рецепти


Реклама

С думи също може да се докосва. Дори по-нежно, отколкото с длани.

Януш Вишневски

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама