Как да приготвяте ориз, за да се намали съдържанието на нишесте


Как да приготвяте ориз, за да се намали съдържанието на нишесте
Снимка: iStock

Оризът се консумира в много форми и е една от най-популярните основни храни в цял свят. Но когато става въпрос за избора на правилния начин за приготвянето му, това винаги е предмет на спорове. Тази статия се впуска в същия въпрос, като разглеждаме мнението на експерти и научния аспект. 

4 начина за приготвяне на ориз

Метод на варене: При този метод оризът се вари в обилно количество вода, след което се отцежда, за да се получат леки, отделни зърна.

Още: Ето защо винаги трябва да готвите ориза си с малко оцет

Метод на абсорбция: При този метод оризът се вари с точно отмерено количество вода, докато се абсорбира напълно, като по този начин се запазват хранителните вещества и ароматът.

Парене: При този метод предварително накиснатият ориз се пари, като по този начин става пухкав и мек, без излишно нишесте.

Готвене под налягане: Това е популярен метод, при който оризът се готви бързо под налягане, което е идеално за спестяване на време, като се запазва текстурата.

Какво казва експертът?

Още: 12 трика, които ще гарантират перфектно приготвен ориз всеки път

Амита Гадре, диетолог от Мумбай, публикува видео във Facebook, в което обяснява правилния начин на приготвяне на ориз. В него тя казва, че има един начин, при който оризът се вари във вода и излишната вода се изцежда, заедно с част от разтворимото нишесте. Другият метод е методът на абсорбция, при който се добавя точно толкова вода, колкото да се абсорбира напълно. Според Гадре има още един метод за готвене на ориз, който се е оказал полезен за намаляване на арсена - „метод на частично варене и подновяване на водата“. При него оризът се вари частично в излишната вода, след което водата се изцежда. След изцеждането водата се сменя и оризът се готви отново, като се използва методът на изцеждане. Съществува и друг метод, при който свареният ориз се съхранява в хладилника през нощта, което увеличава съдържанието на устойчиво нишесте в него. Ще бъдете изненадани да научите, че с помощта на всеки от тези методи можете да намалите калориите само с 15-20%, тъй като тялото не може да абсорбира устойчивото нишесте.

Какво се случва, когато се използва методът на частично варене?

Според Гадре, трябва да възприемем този нов метод, тъй като той спомага за намаляване на съдържанието на арсен с 50%. Арсенът се среща като замърсител на подпочвените води в много страни и следователно е наличен в много култури. Но при ориза той се превръща в по-голям проблем, тъй като има склонност да се натрупва доста бързо.

Едно релевантно проучване относно научния аспект на приготвянето на ориз сочи, че варенето на ориз в прекалено много вода (1:6 и предварително варене) намалява риска от експозиция на арсен, но води до намаляване на есенциални елементи, като по този начин увеличава риска от дефицит на микроелементи, което има тежки последици, особено при деца, бременни жени и възрастни хора. Проучването подчертава значението на времето за готвене и вида ориз за контролиране на нивата на кръвната захар, особено при хора с диабет. То също така предполага, че по-краткото време на варене може да спомогне за поддържане на по-нисък гликемичен индекс в ориза.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Мъжете може да са открили огъня, но жените са открили как да си играят с него.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички