Как правилно да размразяваме пуйка


Как правилно да размразяваме пуйка
Снимка: Thinkstock/Guliver

Стотици хиляди семейства рискуват хранително отравяне като размразяват коледните си пуйки на неподходящо място.

69% от британците, които купуват замразена пуйка за коледните празници, я размразяват на неподходящото място. Само една четвърт от британците размразяват птицата при подходящите условия в хладилника, показва изследване на британската агенция за хранителни стандарти, пише в. "Дейли Мейл".

Хората, които размразяват пуйката в неохладена среда, като например гаража, бараката или във ваната, може да предизвикат разпространението на опасни бактерии. Една такава бактерия е кампилобактер, която най-често се свързва с хранително отравяне и предизвиква около 280 000 отравяния годишно, 100 от които са с фатален край. Бактерията кампилобактер обикновено се среща в стомашно-чревния тракт на птиците.

Неправилното приготвяне на пуйката за коледната вечеря може да направи храната да изглежда добре и да бъде вкусна, но да съдържа скрит риск, който не може да бъде усетен.

Специалистите съветват да се следват указанията за приготвяне, описани на опаковката на пуйката. Тя трябва да се размрази в хладилника или на хладно място, за да се забави развитието на опасни бактерии. Птицата трябва да бъде покрита или в оригиналната опаковка, или в контейнер на дъното на хладилника, където да се събират течностите, образували се при размразяване. Това се прави с цел да се избегне разпространението на опасни бактерии.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Никога не преставай да се усмихваш, дори когато ти е тъжно, някой може да се влюби в усмивката ти.

Маркес

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама