Лозови сарми в доматен сос


Лозови сарми в доматен сос

Лозовите сарми са едно от най-традиционните и любими ястия на българина, затова днес ще ви покажем как да си ги направите в доматен сос. Рецептата е на нашите приятели от vremezagotvene.bg.

Необходими продукти:

30 лозови листа

за плънката:

30-40 мл зехтин

2/3 от стрък праз

1 чаша кафяв ориз

2 скилидки чесън

1-2 с. л. кедрови ядки

2 с. л. стафиди

кората на ½ лимон

сокът на 1 лимон

½ връзка магданоз

3-4 стръка копър

½ ч. л. чубрица

2 големи щипки сол

за доматения сос:

1/3 стрък праз

30 мл зехтин

1 скилидка чесън

400 гр домати от консерва

щипка сол

щипка захар

черен пипер

Начин на приготвяне:

Сложете на огъня голям тиган с 30-40 мл зехтин. Прибавете 2/3 стрък праз, нарязан на ситно, кафявия ориз, чесъна, нарязаните кедрови ядки, стафидите, черен пипер. Нарежете и зелените подправки, поръсете с чубрица и настъргана лимонова кора. Долейте ½ литър вода, посолете, изсипете лимоновия сок. Намалете температурата, захлупете и оставете плънката да набъбне с 2/3 – около 10 мин.

На друг котлон сложете тенджера с останалата 1/3 от праза, без мазнина. Щом се позапече, налейте 30 мл зехтин, подправете с черен пипер. Добавете чесъна и доматите, налейте още ½ чаша вода. Овкусете със сол и захар. Намалете огъня, оставете да къкри 3-4 мин.

Щом плънката се поохлади, навийте сармите. Подредете ги в керамичен съд с малко зехтин на дъното. Изплакнете тигана с вода и я изсипете при сармите – толкова, колкото да ги покрие. Завийте съда с алуминиево фолио и сложете да се пекат на 200 С за 30-40 мин.

Пасирайте доматите до получаване на гладък сос. Оставете да покъкри още 5 мин.

Сервирайте сармите с доматения сос, украсете с резени лимон и нарязан копър.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Вземете разбитото си сърце и го превърнете в изкуство.

Кари Фишър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама