Кюфтенцата от магданоз, които в менюто на ресторантите може да срещнете под името Кайгана, са типични на арменската кухня, тъй че приготвяйки ги ще внесете малко различен екзотичен полъх във вашето ежедневно меню, без да е нужно да инвестирате много средства и да се лутате между щандовете с непознати продукти.
Необходими продукти:
2 връзки магданоз
1 яйце
2 супени лъжици брашно
100 г сирене
олио за пържене
1-2 щипки черен пипер
Начин на приготвяне:
Първата стъпка от рецептата за кюфтета от магданоз е подготовката на сместа за кюфтенцата. Разбивате добре яйцето и прибавяте към него ситно нарязания магданоз. След това прибавяте брашното, натрошеното сирене и черния пипер и разбърквате много добре. Трябва да се получи еднородна смес. Ако сиренето, което ползвате не е достатъчно солено може да добавите и малко сол.
В сгорещено в тиган олио, с помощта на лъжица сипвате от магданозената смес. Така се оформят малки магданозени шницели, които се пържат от двете страни до придобиване на златист цвят.
Поставяте изпържените магданозени кюфтенца Кайгана в чиния върху кухненска хартия. Целта е кюфтенцата да се отцедят от излишната мазнина.
По желание може да сервирате магданозените кюфтенца със сос, приготвен от кисело мляко и чесън.
Източник: supichka.com