Не гответе броколи, докато не видите тази рецепта!


Не гответе броколи, докато не видите тази рецепта!
Снимка: iStock

Що се отнася до здравословното хранене, броколите са суперзвезда в света на зеленчуците. Пълни с витамини, минерали и фибри. Въпреки това, приготвянето на броколи по правилния начин може да направи цялата разлика във вкуса и хранителната му стойност. В тази статия ще споделим една възхитителна рецепта, която ще промени начина, по който готвите и се наслаждавате на този зеленчук.

Необходими продукти за запеканка с картофи и броколи:

За ястието:

1 глава броколи

500 г картофи

40 г настърган пармезан

40 г настъргано сирене моцарела

За соса Бешамел:

2 супени лъжици масло

2 супени лъжици брашно

2 чаши пълномаслено мляко (500 мл)

1 чаена лъжичка сол

1 щипка индийско орехче

20 г настърган пармезан

Вижте още: Супер вкусна и диетична запеканка с броколи и пилешко

Начин на приготвяне:

Започнете, като нарежете броколито на розички. Сварете го в тенджера с вряща подсолена вода за 2 минути. След като са готови, отцедете ги, нарежете ги на по-малки парчета и ги оставете настрана.

Обелете картофите, накиснете ги във вода за 5 минути, за да отстраните излишното нишесте, след което ги нарежете на филийки.

Сварете картофените филийки във вряща подсолена вода за около 7 минути, докато омекнат. След като сте готови, отцедете картофите и ги оставете настрана, докато приготвите кремообразния сос бешамел.

В тиган на среден огън добавете маслото и го оставете да се разтопи. След това прибавете брашното, разбъркайте добре, докато се образува гладка паста.

Постепенно добавете млякото и солта при непрекъснато бъркане. Добавете щипка индийско орехче и настъргания пармезан. Продължете да бъркате, докато сосът се сгъсти и стане кремообразен.

Застелете кръгла тава с подвижно дъно с хартия за печене и я намажете със зехтин.

Започнете, като нанесете слой от кремообразния сос бешамел на дъното на тавата. След това поставете слой нарязани картофи върху соса. Полейте още малко сос върху слоя картофи и поръсете равномерно настъргания пармезан и ситно нарязаните броколи. Повторете тези слоеве, докато изразходвате всички съставки, като завършите с последен слой пармезан и настъргана моцарела отгоре.

Загрейте фурната на 180°C и печете ястието за около 35 минути, или докато стане златисто кафяво.

След като е готово, внимателно го извадете от фурната, разформете ястието и се пригответе да сервирате това вкусно творение на вашите нетърпеливи гости или семейство.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Стой далеч от сивите хора. Обичат да крадат цветовете ни!

Дейвид Сант

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама