Не сте яли по-вкусни карамелизирани гофрети


Не сте яли по-вкусни карамелизирани гофрети
Снимка: Istock

Тези бисквитени гофрети с карамел са толкова вкусни, че цялото ви семейство ще се влюби в тях. Може да ги сервирате както за закуска, така и като десерт за гостите ви.

Необходими продукти з карамелизирани гофрети:

2 яйца

170 г захар

110 г масло

2 супени лъжици суха мая

100 мл топла вода

430 г брашно

лъжица канела

щипка сол

За карамела:

150 г кафява захар

80 г масло

350 мл сладкарка сметана

лъжица канела

ванилова захар

Начин на приготвяне:

Първо се приготвя карамелът.

Изсипете захарта в тенджера и оставете да покафенее и се карамелизира на слаб огън, след това добавете маслото, разбъркайте и постепенно прибавете сметаната при непрекъснато бъркане. Първият контакт на сметаната втвърдява карамела, затова първо добавете по малко и изчакайте да се разтопи и стане течна смес, след това добавете канелата и ванилията, след това постепенно добавете и останалата сладка сметана. Когато се обедини цялата смес, се сваля от котлона и се оставя на стайна температура да изстине и да се сгъсти карамелът.

За тестото:

В дълбока купа се разбиват яйцата и захарта, към тях се добавя размекнатото масло, след това брашното, предварително смесено с маята и канелата, щипка сол и постепенно при месене с ръце се добавя водата. Тестото се оформя на топка, завива се със стреч фолио и се оставя в хладилника за 30 минути.

От охладеното тесто се правят топчета по 30 грама, колкото да са еднакви и се пекат в загрят гофретник, докато добият хубав цвят. Като се извадят още топли се разполовяват по дължина и се пълнят. В центъра на едната половина се слага малка лъжичка карамел, който се разтапя навсякъде от топлината, веднага се сгъва с другата половина и се оставя да изстине и да стегне.

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Понякога умът има нужда от време, за да приеме онова, което сърцето вече знае.

М.Анджело

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама