Ориенталски мини кюфтенца с пресни картофки


Ориенталски мини кюфтенца с пресни картофки
Снимка: polka_dot_kitchen

Тези вкусни ориенталски кюфтенца от polka_dot_kitchen със сигурност ще ви станат любими. А пресните картофки в плик са толкова фини, с нежна текстура и чудесно се овкусяват, задушени във фурната.

Необходими продукти:

за кюфтенцата:

500 гр кайма (телешка, свинска или смес)

1 малка глава червен лук/2 стръка пресен лук

1 яйце

20 гр чедър, нарязан на малки кубчета

мента или джоджен - 10-15 листенца, нарязани на ситно

подправки: черен и пушен пипер, къри, паста Хариса (може да се замени с кимион, чили и червен пипер)

1 с.л. масло

за картофките:

около 1,5 кг пресни картофи, подберете по-малки

1 стрък пресен чесън

4 листа левурда (ако нямате, пропуснете)

4 листа салвия (ако нямате свежа, заменете със суха)

подправки: сух босилек, сол, чили

2 с.л. масло

2 с.л. зехтин

вода - 200-250 мл

плик за печене

View this post on Instagram

Ориенталски мини кюфтенца с мента, гарнирани с пресни картофки в плик - новите любими пролетни вкусове у дома • Признавам си, че моето настроение и мотивация много често са зависими от времето навън. Когато навън вече е зелено и все по-често е слънчево, възприятието ми за света се променя. Все едно сетивата ми са по-засилени. 😁 Още една причина да обичам толкова топлите сезони е и огромното разнообразие от свежи продукти и подправки. Още онзи ден в градината на баба и дядо имаше толкова много “зелении” 🌱 - беше моят рай. Използването на пресни подправки вместо сухи е тотален game changer, стоя зад думите си. ♥️ • В хода на един от експериментите с връзките зелени подправки, които си набрах от градината, се роди тази изпълнена с аромати рецепта. Няколко неща за нея: ментата и телешка кайма в комбинация със специфичните за Изтока подправки е... У-ЛЯ-ЛЯ, а пресните картофки в плик са толкова фини, с нежна текстура и чудесно се овкусяват, задушени във фурната. ♥️ Няма да се бавя повече - рецептата. ⤵️ • Необходими са ви за КЮФТЕНЦАТА: 🔸 500гр кайма (аз използвах 100% телешка) 🔸 1 малка глава червен лук / 2 стръка пресен лук 🔸 1 яйце 🔸 20гр чедър, нарязан на малки кубчета 🔸 Мента или джоджен - 10-15 листенца, нарязани ситно 🔸 подправки: черен и пушен пипер, къри, паста Хариса (може да се замени с кимион, чили и червен пипер) 🔸 1сл масло • За КАРТОФИТЕ ще ви трябват: 🔸 Около 1,5 кг пресни картофи, подберете мънички 🔸 1 стрък пресен чесън 🔸 4 листа левурда (ако нямате, пропуснете) 🔸 4 листа салвия (ако нямате свежа, заменете със суха) 🔸 подправки: сух босилек, сол, чили 🔸 2сл масло 🔸 2сл зехтин 🔸 вода - 200-250мл 🔸 плик за печене • Приготвяме кюфтенцата като смесваме каймата с нарязаните чедър, лук, подправките (пресни и сухи) и яйцето и се омесва каймата без излишно бъркане. Оформят се малки кюфтенца с около 1 сл смес като се внимава чедъра да бъде поставен в центъра на кюфтенцето, за да не се разтече при печенето. Поставят се в тиган на средна температура, покрит с 2сл масло и 2сл олио/зехтин. Ако имате свежа салвия, добавете две листенца в мазнината. Обръщаме кюфтенцата внимателно и често, за да не залепнат. ☺️ ⤵️⤵️⤵️

A post shared by Polka_dot_kitchen (@polka_dot_kitchen) on

Начин на приготвяне:

Приготвяме кюфтенцата, като смесваме каймата с нарязаните чедър, лук, подправките (пресни и сухи) и яйцето. Оформят се малки кюфтенца с около 1 с.л. смес, като се внимава чедърът да бъде поставен в центъра на кюфтенцето, за да не се разтече при пърженето. Поставят се в тиган на средна температура, покрит с 2 с.л. масло и 2 с.л. олио/зехтин. Ако имате свежа салвия, добавете две листенца в мазнината. Обръщаме кюфтенцата внимателно и често, за да не залепнат.

Картофките нарязваме на кръгли филийки с дебелина около 1,5 см, смесваме ги с всички подправки и затваряме плика. Надупчваме го на 5-6 места и го слагаме във фурната за около 45-60 минути на 220 градуса без вентилатор, в средата на печката, защото пликовете се надуват и може да се опрат в реотана.

Тези два елемента се допълват толкова добре, че образуват своеобразна експлозия от вкусове за небцето, а в същото време и съдържат много полезни вещества. С две думи - пълноценна и изкушаващо вкусна храна.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Рецепти


Реклама

Някой ден ще си достатъчно възрастен, за да започнеш да четеш приказки отново.

К. С. Луис

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама