Ориз със зеленчуци и кашу, с който ще забравите за месото по време на постите


Ориз със зеленчуци и кашу, с който ще забравите за месото по време на постите
Снимка: iStock

Великденските пости са най-дългите и строги в православния календар. Те започват в края на зимата и продължават до началото на пролетта.  Освен, за да се пречистим духовно, те са много подходящи, за да помогнем на организма ни да си почине от тежките храни през зимата.

Необходими продукти:

2 ч.ч ориз "Басмати"

6 моркова

1 тиквичка

2 скилидки чесън

1 връзка пресен лук

1 връзка копър

1 връзка магданоз

4 шушулки кардамон

1 дафинов лист

4 с.л. зехтин

60 г суово кашу

сол и черен пипер на вкус

Вижте още: Великденски пости 2023: Кога и как се спазват

 Начин на приготвяне:

Морковите се обелват и се настъргват на едро ренде. Лукът се почиства и нарязва наситно, чесънът също. Шушулките кардамон се смачкват с нож. Копърът и магданозът се измиват и се нарязват наситно, заедно със стеблата. Тиквичката се измива и от нея се оформят ленти с белачката (без сърцевината).

В дълбок тиган се сгорещява зехтинът. Глагат се лукът, морковите, чесънът и хубаво се запържват. След това се прибавят кардомонът, кашуто, запържват се леко. Подправят се с дафиновия лист, магданоза и копъра.

Оризът се измива няколко пъти, докато стане бистра водата, и се прибавя в тигана. Пържи се докато стане стъклен. Наливат се 4 чаши вода. Овкусява се със сол и черен пипер. Похлупва се и се оставя на огъня, докато оризът стане готов- около 15 мин.

Нкарая се добавят тиквичите, котлонът се изключва, похлупва се и се оставя 2-3 минути под капак, докато тиквичките омекнат на парата.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Вземете разбитото си сърце и го превърнете в изкуство.

Кари Фишър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама