Паднал шоколадов кейк с Маскарпоне


Паднал шоколадов кейк с Маскарпоне

Предполагам, че името паднал кейк ви звучи странно. :) Казва се така, защото блатът е изцяло шоколадов и не съдържа никакво брашно или бакпулвер. Напомня суфле или брауни и се топи в устата. По време на печенето бухва, но оставен да се охлади, блатът спада и дори леко потъва в средата. Това го прави идеален за запълване с пухкав, нежен Маскарпоне мус и подходящ за декориране с букет от горски плодове.

Необходими продукти:

200 г натурален шоколад

100 г масло

4 яйца (отделени жълтъци от белтъци)

1 ванилия

щипка сол

1/3 ч.ч. захар

продукти за крема:

250 г сирене Маскарпоне

50 мл. сладкарска сметана

3 с.л. захар

1 ванилия

1/2 кора от лайм

пресни горски плодове (малини, къпини, боровинки, касис)

стръкче прясна мента

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 200 градуса.

За да приготвите шоколадовия блат без брашно сложете в стъклена, топлоустойчива купа шоколада и маслото и ги стопете на водна баня. Охладете сместа напълно и добавете 4 жълтъка, една ванилия и щипка сол. Разбийте белтъците на сняг, заедно със захарта и внимателно добавете при шоколадовата смес, като бъркате с шпатула, така че максимално да запазите въздушността на блата. Пригответе ринг. Поставете го върху тава, покрита с хартия за печене и излейте сместа. Печете блата до готовност, докато клечка излезе суха, около 20-25 минути. Охладете го напълно. След като изстине блатът ще спадне и хлътне. Прехвърлете го върху поднос и внимателно изтеглете хартията.

Разбийте студената сметана, заедно със захарта на сняг. Добавете Маскарпонето, ванилията и кората от лайм и разбийте добре. Покрийте с крем блата и декорирайте с горски плодове. Украсете с листенце мента. Охладете преди поднасяне.

Източник: vkusnoteka.blogspot.com

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Вземете разбитото си сърце и го превърнете в изкуство.

Кари Фишър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама