Печен шаран в сметанов сос


Печен шаран в сметанов сос

Никулден е един от важните православни празници, който се отбелязва утре, 6-ти декември. Посветен е на Свети Николай Мирликийски, който се почита като избавител на пленниците и покровител на моряците, пътешествениците, търговците и банкерите. В традицията на празничната маса се сервират рибни ястия, най-често – пълнен шаран, затова днес ще ви покажем една рецепта за шаран в сметанов сос.

Необходими продукти за 5 порции:

1 шаран, около 2 кг

1 кг картофи

морска сол

черен пипер

1 глава лук

200-250 г бекон

200 г заквасена сметана

2 с.л. брашно

3 домата

1 зелена чушка

½ лимон

1 стрък селъри

1 стрък девисил

3-4 стръка магданоз

2-3 стръка копър

3 с.л. масло

зехтин

лют червен пипер

 

Начин на приготвяне:

Нарежете картофите на шайби и ги сложете да се сварят леко в подсолена вода. Нарежете бекона на едри парчета, запържете в тиган.

Почистете шарана от люспите и перките, натрийте с парче лимон. Направете прорези отстрани, овкусете със сол и пипер. В коремната кухина сложете парчето лимон, парче селъри, стръкове девисил, магданоз и копър.

В широк глинен съд подредете на пластове картофите, бекона, нарязаните на шайби домати. Овкусете със сол и пипер. Загрейте маслото и зехтина и запържете нарязания на полумесеци лук, нарязаната чушка, лютия пипер. Изсипете върху доматите. Най-отгоре сложете шарана.

Разбийте сметаната с брашното, сол и пипер. Залейте отгоре само рибата.

Печете в предварително загрята на 200 С за 20-30 мин.

Източник: vremezagotvene.bg

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Знаете ли защо понякога сме разочаровани? Защото вярваме , че другите са готови да направят за нас това, което ние бяхме направили за тях.

Елиф Шафак

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама