Печени телешки котлети със зеленчуци и вино


Печени телешки котлети със зеленчуци и вино
Снимка: iStock

Предлагаме една интересна рецепта за любителите на телешко месо, която ухае на гъби и вино.

Необходими продукти за телешкото с гъби и вино:

1 чаша телешки бульон

1/2 чаша вода

2 моркова, обелени

1 глава лук, обелена

2 скилидки чесън, обелени

2 котлета от телешки ребра (340 грама всеки), нарязани с дебелина 3 см

сол и прясно смлян бял пипер

щипка смлян карамфил

щипка прясно настъргано индийско орехче

3 с.л. масло

1/2 килограм гъби печурки, нарязани на четвъртинки

120 г гъби шийтаке, нарязани на четвъртинки

1/2 чаша вино Мадейра

нарязан магданоз

Вижте още: Няма по-вкусно запържено телешко месо с лук

Начин на приготвяне:

В малка тенджера сложете телешкия бульон и водата да заври. Добавете морковите, лука и чесъна, намалете котлона до минимум и покрийте. Варете, докато зеленчуците омекнат, като ги прехвърлите в чиния, когато са готови, 8 до 10 минути. Запазете скилидките чесън и бульона.

Загрейте фурната до 200 градуса. Телешките котлети се овкусяват със сол, бял пипер, карамфил и индийско орехче. Разтопете 1 супена лъжица масло в голям тиган. Добавете телешките котлети и лука, гответе на умерено силен огън, като обърнете веднъж, докато котлетите и лукът се запекат добре, около 8 минути. Върнете лука в чинията с останалите зеленчуци и прехвърлете телешките пържоли в тава. Изпечете котлетите във фурната, докато порозовеят в центъра, около 10 минути.

Междувременно разтопете 1 супена лъжица масло в тиган. Добавете гъбите, подправете със сол и бял пипер и гответе на умерен огън, без да разбърквате, докато покафенеят отдолу, около 4 минути. Разбъркайте с виното Мадейра, покрийте и гответе на слаб огън, докато гъбите омекнат, около 6 минути.

Прехвърлете телешките котлети в чинии и ги оставете на топло. Налейте сока от телешкото печене в гъбите. Добавете зеленчуците и запазения бульон и чесъна, оставете да къкри на слаб огън, докато се затоплят, около 1 минута. Свалете от котлона и разбъркайте с останалата 1 супена лъжица масло, подправете със сол и бял пипер.

Телешките пържоли се заливат със соса и зеленчуците, поръсват се с наситнен магданоз и се поднасят.

Вижте още: Рецепта за вкусно телешко с грах

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Знаете ли защо понякога сме разочаровани? Защото вярваме , че другите са готови да направят за нас това, което ние бяхме направили за тях.

Елиф Шафак

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама