Пица на руло


Пица на руло

Стромболи - прилича на хляб с плънка, но не съвсем. Не е точно сандвич, нито калцоне. Тази своеобразна "пица на руло" е американско творение, макар и с италианско участие. Една от теориите за възникването, казва, че Стромболи е създадено през 1950 г. в Romano's Pizzeria & Italian Deli, а идеята за името идва от едноименния филм "Stromboli" на Роселини, с участието на Ингрид Бергман.

Тестото, което се използва, е за пица, като вариантите за плънка са много - най-често това са италиански сирена и колбаси.

Необходими продукти:

за тестото:

250 гр бяло брашно

25 гр царевично брашно

1 с.л. зехтин

1/4 ч.л. сол

1 ч.л. суха мая за хляб

около 150-200 мл вода с телесна температура

за плънката:

около 150 гр прошуто (може да заместите с друг колбас - шунка, филе или др.)

около 200 гр моцарела

около 100 гр прясно настърган пармезан (може да заместите с кашкавал)

4-5 с.л. доматено пюре

нарязан пресен босилек

за намазване на рулото:

1 яйце

1 с.л. вода

сух риган

1 с.л. зехтин

Начин на приготвяне:

От продуктите, замесете меко тесто. За да направите това, в купа пресейте двата вида брашно, прибавете сухата мая и солта. Направете кладенче в средата, прибавете зехтина и водата. Започнете да бъркате с дървена лъжица, докато тестото не стане на топка около лъжицата. Тогава пренесете тестото върху набрашнена повърхност и месете, докато не получите меко тесто. Ако трябва, добавете малко брашно, но не прекалявайте с количеството - целта е меко и пластично, а не твърдо тесто. Сложете тестото в намаслена купа, покрийте го (напр. с фолио за свежо съхранение) и го оставете на топло място да втаса, докато удвои обема си. След като втаса, извадете го и леко премесете върху набрашнена повърхност. Тестото вече е готово за използване.

Разточете тесто на правоъгълник. Мислено разделете тестото на 3 части и намажете само средната част с доматено пюре. Нарежете ненамазаните части от двете страни на ленти. Върху намазаната част наредете прошутото (или избрания от вас колбас), върху него сложете моцарелата, върху нея нарязания пресен босилек и най отгоре подредете настъргания пресен пармезан (или кашкавал). Започнете да плетете лентите, като ги кръстосвате над плънката, редувайки една отляво, с една от дясно и т.н., така както се плете плитка. Така плънката се покрива от преплетените ленти тесто, като остават само тесни прорези. Рулото се намазва отгоре с разбитото яйце и се поръсва със сух риган.

Рулото се поставя в тава, покрита с хартия за печене. Поръсва се с една супена лъжица зехтин. Пече се в предварително загрята до 210 градуса фурна. След първите 5 минути, фурната се намалява на 200 градуса. Пече се, докато рулото стане златисто кафяви и клечка бодната в тестото излезе чиста - около 20 минути.

Източник: lety-culinaryadventure.blogspot.com

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

"Не мога" не е решение.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама