Пролетни брускети с коприва


 Пролетни брускети с коприва

Младите върхчета коприва са крехки и подходящи за готвене, а корените и старите листа за приготвяне на лечебни отвари и дроги. Листата на копривата съдържат витамин К и В2, гликозида уцитрин, дъбилни и белтъчни вещества, мравчена киселинам аскорбинова киселина, пантотенова киселина, каротиноиди, хистамин, каротин, хлорофил(около 3%), ксантофил и други.

Дрогите от корпива засилват обмяната на веществата, има добър вефект придиабед, жълтеница, чернодробни и жлъчни страдания, смущения в менструалния цикъл. Богатото съдържание на витамини и повишаването на хемоглобинаи еритроцитите са причина за усилващото им действие при анемии и хиповитаминози в периоди след преболедуване или след операционнен период. 

И тъй като сега е сезонът на копривата, ви предлагаме да си направите с нея едни вкусни брускети.

Необходими продукти:

300 гр прясна коприва

150 гр извара

100 гр заквасена сметана или изцедено кисело мляко

2 големи сухи червени чушки

няколко парчета сушени домати

1 връзка копър

50 гр орехи

сол на вкус

зехтин

няколко филии хляб по избор

скилидка чесън

Начин на приготвяне:

Измийте и изчистете копривата. Залейте доматите и чушките с гореща вода и ги оставете да се накиснат.

Сложете тенджера с вода на котлона да заври. През това време си подгответе голяма купа със студена вода и няколко бучки лед. Когато водата на котлона заври, потопете копривата за 2 минути.

Махнете от котлона и отцедете врялата вода. Сложете копривата в купата с леда и оставете да се охлади. След около 10 минути, сипете копривата в голяма цедка и оставете да се отцеди водата. Нарежете на дребно.

Отцедете чушките и доматите от водата и ги нарежете на дребно. Измийте копъра и също нарежете на дребно.

В купа смесете копривата, чушките, доматите, изварата, сметаната и копъра. Разбъркайте добре и овкусете със сол.

Намажете филиите със зехтин и запечете до златисто във фурната.

Извадете, по желание натъркайте с разрязаната на две скилидка чесън и поставете по малко от сместа. Поръсете с натрошени или цели орехи. Сервирайте веднага.

Източник: sundaybakeclub.com

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Tайната на успеха - не бързайте.

Мария Кюри

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама