Пухкав хляб в гювеч


Пухкав хляб в гювеч
Снимка: supichka.com

Точно в глинен гювеч хляб се приготвя най-лесно, не се налага да му се обръща много внимание при печене, а и самото печене приключва много бързо.

Необходими продукти:

1 кг брашно

300 мл прясно мляко

300 мл вода

2/3 кубче мая

1 супена лъжица захар

1/2 супена лъжица сол

3 супени лъжици олио

Начин на приготвяне:

Първата стъпка от рецептата за пухкав хляб в гювеч е подготовката за квас. Млякото трябва да е леко топло, смесвате го с топлата вода, начупената на трохи прясна мая и захарта. Разбърквате и оставяте настрана, докато маята набъбне за около 10-15 минути. Междувременно пресявате брашното и го смесвате със солта.

Когато квасът е готов, правите кладенче в брашното, в което го изсипвате, добавяте и 2 супени лъжици от олиото. Може да ползвате както бяло брашно, така и пълнозърнесто. Замесвате меко тесто. Намазвате голям глинен гювеч с останалото олио и поставяте тестото в него. Намазвате тестото с брашно и затваряте гювеча.

Слагате глинения гювеч в студена фурна и включвате на 60 градуса за около 30 минути, за да може хлябът да втаса. След около 30 минути увеличавате фурната на 200 градуса и печете за около 40-45 минути или докато хлябът придобие апетитен златист цвят. След като хлябът е изпечен го изваждате от съда докато е топъл, защото е още еластичен и няма да се начупи.

Източник: supichka.com

 

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че сте с нас тук и сега!

Времената са трудни и ние имаме нужда от вашата помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на iWoman.bg. Благодарим ви!

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за iWoman.bg

Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама
Реклама

Еманципацията на жените доведе до загуба на тайнствеността и мистерията на жената.

Грейс Кели

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама
Реклама