В сезона на пресните тиквички ви предлагаме да си приготвите тази много лесна и неустоимо вкусна рецепта.
Необходими продукти за печените тиквички:
4 средни тиквички, нарязани на полумесеци с диаметър 2,5 см
½ чаена лъжичка сол
3 супени лъжици зехтин
⅔ чаша отцедени сушени домати, нарязани
1 голяма глава лук, ситно нарязана (около ⅓ чаша)
3 големи скилидки чесън, ситно нарязани (около 1½ супени лъжици)
½ чаена лъжичка смлян червен пипер, плюс още за гарниране
½ чаена лъжичка пушен червен пипер
1¼ чаши зеленчуков бульон с ниско съдържание на натрий
¼ чаша течна сметана
50 грама крема сирене, на стайна температура
½ чаша нарязан пресен босилек, плюс още за гарниране
2 супени лъжици настърган пармезан
Още: Задължително трябва да пробвате тези здравословни "пържени" тиквички
Начин на приготвяне:
Постелете голяма тава за печене с кухненска хартия. Подредете нарязаните тиквички. Поръсете с ¼ чаена лъжичка сол; оставете да престоят, докато водата се отцеди, около 10 минути. Подсушете с кухненска хартия.
Загрейте 1 супена лъжица зехтин в голям тиган на среден огън. Добавете тиквичките, гответе, докато покафенеят, около 4 минути. Обърнете и гответе, докато покафенеят от другата страна, около 2 минути. Разбъркайте и продължете да готвите, като разбърквате от време на време, докато омекнат, още 2 до 4 минути. Прехвърлете в голяма чиния. Повторете процеса с останалите тиквички. Не избърсвайте тигана.
Загрейте останалата 1 супена лъжица зехтин в тигана. Добавете ⅔ чаша сушени домати, нарязания лук и останалата ¼ чаена лъжичка сол; гответе, като бъркате непрекъснато, докато леко омекнат, 2 до 3 минути. Добавете нарязания чесън, ½ чаена лъжичка смлян червен пипер и ½ чаена лъжичка пушен червен пипер; гответе, като бъркате непрекъснато, около 1 минута.
Разбъркайте 1¼ чаши бульон в доматената смес. Оставете да къкри на силен огън и гответе, като разбърквате от време на време, докато се редуцира леко, около 3 минути. Разбъркайте ¼ чаша сметана. Върнете на силен огън. Разбъркайте 60 грама крема сирене, докато се разтопи и се смеси, около 2 минути. Свалете от котлона; разбъркайте ½ чаша босилек и запечените тиквички. Поръсете с 2 супени лъжици пармезан. Гарнирайте с допълнително смлян червен пипер и босилек, ако желаете.