Рецепта с тиквички, в която ще се влюбите


Рецепта с тиквички, в която ще се влюбите
Снимка: iStock

В сезона на пресните тиквички ви предлагаме да си приготвите тази много лесна и неустоимо вкусна рецепта

Необходими продукти за печените тиквички:

4 средни тиквички, нарязани на полумесеци с диаметър 2,5 см 

½ чаена лъжичка сол

3 супени лъжици зехтин

⅔ чаша отцедени сушени домати, нарязани

1 голяма глава лук, ситно нарязана (около ⅓ чаша)

3 големи скилидки чесън, ситно нарязани (около 1½ супени лъжици)

½ чаена лъжичка смлян червен пипер, плюс още за гарниране

½ чаена лъжичка пушен червен пипер

1¼ чаши зеленчуков бульон с ниско съдържание на натрий

¼ чаша течна сметана

50 грама крема сирене, на стайна температура

½ чаша нарязан пресен босилек, плюс още за гарниране

2 супени лъжици настърган пармезан

Още: Задължително трябва да пробвате тези здравословни "пържени" тиквички

Начин на приготвяне:

Постелете голяма тава за печене с кухненска хартия. Подредете нарязаните тиквички. Поръсете с ¼ чаена лъжичка сол; оставете да престоят, докато водата се отцеди, около 10 минути. Подсушете с кухненска хартия.

Загрейте 1 супена лъжица зехтин в голям тиган на среден огън. Добавете тиквичките, гответе, докато покафенеят, около 4 минути. Обърнете и гответе, докато покафенеят от другата страна, около 2 минути. Разбъркайте и продължете да готвите, като разбърквате от време на време, докато омекнат, още 2 до 4 минути. Прехвърлете в голяма чиния. Повторете процеса с останалите тиквички. Не избърсвайте тигана.

Загрейте останалата 1 супена лъжица зехтин в тигана. Добавете ⅔ чаша сушени домати, нарязания лук и останалата ¼ чаена лъжичка сол; гответе, като бъркате непрекъснато, докато леко омекнат, 2 до 3 минути. Добавете нарязания чесън, ½ чаена лъжичка смлян червен пипер и ½ чаена лъжичка пушен червен пипер; гответе, като бъркате непрекъснато, около 1 минута.

Разбъркайте 1¼ чаши бульон в доматената смес. Оставете да къкри на силен огън и гответе, като разбърквате от време на време, докато се редуцира леко, около 3 минути. Разбъркайте ¼ чаша сметана. Върнете на силен огън. Разбъркайте 60 грама крема сирене, докато се разтопи и се смеси, около 2 минути. Свалете от котлона; разбъркайте ½ чаша босилек и запечените тиквички. Поръсете с 2 супени лъжици пармезан. Гарнирайте с допълнително смлян червен пипер и босилек, ако желаете.

Още: От тефтера на баба: Лятна манджа за нула време

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Не е важно какво получаваме. Важно е какви хора ставаме, какъв е нашият принос...това дава смисъл на живота ни.

Тони Робинс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички