Сарми с боб


Сарми с боб

Зимата е сезонът на киселото зеле, затова ви предлагаме да си направите сармички с боб.

Необходими продукти:

1 ч.ч. боб

3 средно големи глави лук

3 с.л. доматено пюре

1 ч.л. червен пипер

50 гр едро смлени орехи

1 ч.л. сух джоджен

зехтин или олио

сол

1 малка кисела зелка

Начин на приготвяне:

Бобът се накисва в топла вода за около един час. След това се измива хубаво и се слага да се вари на бавен огън. Вари се около 2 часа, докато омекне. Готов е, когато зрънцето боб може да се размачка с вилица.

През това време подгответе зелевите листа. Внимателно, едно по едно, ги отделете от зелката. С нож отстранете твърдата част в долния край на листото. Подредете ги в плитка чиния. Нарежете на ситно остатъците и по-дребните листата от сърцевината на зелката.

Свареният боб се прецежда.

В дълбок тиган задушете в зехтин нарязания на ситно лук. Добавете доматеното пюре и разбъркайте. Поръсете с червения пипер и сол на вкус. Разбъркайте и задушете за още няколко минути. Накрая добавете боба, поръсете с орехите и джоджена и разбъркайте.

Изключете котлона и оставете сместа да поизстине за около 20 -30 минути.

Намажете със зехтин/олио/ огнеупорна стъклена или керамична тава (може да използвате и гювеч). Вземете едно зелево листо, по средата поставете малко от бобената смес – около 1 пълна супена лъжица (преценете според големината на листа).

Оформете сармата, като завиете стегнато от всички страни, поставете в тавичката.

По същия начин оформете и останалите сарми. Подредете ги от едната страна на тавичката. До тях сипете остатъка от боба и нарязаното на ситно кисело зеле. Намажете сармичките с малко зехтин, капнете малко и на зелето. Поръсете с едро смлян червен пипер и сложете да се печена 200 градуса около 20-30 минути.

Източник: sundaybakeclub.com

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Твърде много хора купуват неща с пари, които не притежават, за да впечатлят хора, които дори не познават.

Цицерони

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама