Шакшука - яйца с домати


Шакшука - яйца с домати

Рецептата за шакшука спада към модерната популярна кухня. И има защо. Рецептата е лесна, с продукти, които всеки има под ръка, особено през лятото, когато зеленчуците са в изобилие. Тази арабска рецепта за яйца в доматен сос е много подходяща, както за списъка с “рецепти за бързи вечери”, така и за този с “рецепти за студентската кухня”. 

Необходими продукти:

1 кг домати

1 глава лук

2 броя чушки - 1 червена и 1 зелена

4 скилидки чесън

1 чаена лъжица червен пипер 

1/2 чаена лъжица кимион

1/2 чаена лъжица черен пипер

50 мл олио

150 грама сирене

1/2 връзка магданоз

6 броя яйца

Начин на приготвяне:

Първата стъпка от рецептата за шакшука - яйца в доматен сос е подготовката на продуктите. Доматите нарежете на кубчета, лука на полумесци, двете чушки също на кубчета, а чесъна на филийки.

В дълбок тиган сгорещете олио, след което изсипете в него лука и нарязаните чушки/пиперки. Запържете до омекване, след което добавете и нарязаните домати, чесъна, 1 чаена лъжица сол и подправките. Варете, докато сосът се посгъсти.

Идва моментът, в който трябва да намалите котлона на по-ниска степен. Към сгъстения сос добавяте и натрошеното сирене и отново разбърквате. С помощта на лъжица оформяте 6 гнезда в доматения сос, в които чуквате по едно яйце, слагате капак на тигана и варите на слаб огън около 5-8 минути, в зависимост от това, колко рохки искате да са яйца.

След като ястието е готово, поръсвате със ситно нарязан магданоз.

Източник: supichka.com

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Най-красивият грим за една жена е страстта.

Ив Сен Лоран

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама