Шоколадова торта с шоколадов мус


Шоколадова торта с шоколадов мус

Тази концентрирано шоколадова торта е подходяща както за към следобедното кафенце така и за всеки празник.

За декорация е използван шоколад, както и червено френско грозде. Ще се получи страхотно и с горски плодове – например къпини и малини.

Продукти за блатовете:

150 гр захар

150 гр маргарин

135 гр брашно

25 гр какао

3 яйца

1 ч.л. бакпулвер

1 ч.л. сода за хляб

Продукти за муса:

300 гр черен шоколад

250 гр сладкарска сметана

50 гр масло

45 гр пудра захар

1 ½ ч.л. желатин на прах

Други необходими неща:

форма за печене с отделящо се дъно – 16 – 18 см. диаметър и минимум 8 см. височина

6 с.л. коняк

10 гр настърган шоколад – за украса

125 гр касис (или други дребни плодове) – за украса

целофан

хартия за печене

ножица

дървено шишче

Начин на приготвяне:

Оставете маргарина да омекне на стайна температура.

Пуснете фурната да се загрява на 160ºС.

Разбийте яйцата с миксер. Добавете захарта и маргарина и бъркайте до получаването на крем.

В друга купа пресейте брашното и какаото. Добавете бакпулвера и содата.

Прибавяйте постепенно брашното към крема, докато бъркате до получаването на хомогенна смес.

Сложете хартия за печене на дъното и по стената на формата.

Изсипете сместа във формата и пъхнете във фурната. Печете около 45 минути. Проверете с дървено шишче дали е опечено по средата.

Извадете от формата и оставете на скара да изстине.

Изрежете около 0,5 см. от ръба на блата, така, че да намалите диаметъра. Срежете на 3 равни по дебелина блатове.

За да приготвите муса, първо сипете 3 с.л. студена вода в чашка или купичка и накиснете желатина.

Разтопете на водна баня шоколада и маслото.

Махнете от котлона и прибавете желатина. Разбъркайте, докато се разтвори напълно.

Разбийте сметаната на сняг. Добавете пудрата захар и разбъркайте.

Прибавяйте сметаната малко по малко към шоколадовия крем и бъркайте с лъжица/шпатула до пълно смесване. Разделете крема на 3 части.

Измийте и подсушете формата в която сте опекли блатовете. Изрежете лента целофан с ширина колкото е висока формата ви. Поставете целофана във формата, така че да покрие цялата стена и да се припокрива поне малко.

Поставете първия блат на дъното. Полейте го с 2 с.л. от коняка. Изсипете едната част крем отгоре и го разнесете по цялата повърхност, така че да напълни и разстоянието от блата до ръба на формата. Повторете и с останалите 2 блата. Пъхнете в хладилника за минимум 4 часа.

Източник: harryandlexy.com

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Не можеш да промениш това, срещу което отказваш да се изправиш.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама