Щолен без мая


Щолен без мая

Щоленът е немски традиционен коледен сладкиш, който от няколко години е любим и на много българи. Днес ще ви представим една по-интересна рецепта за него.

Необходими продукти:

125 гр масло

250 гр крема сирене (извара)

100 гр захар (за обичащите по-сладко сложете поне 150 гр)

1 яйце

450 гр брашно, приблизително

1 бакпулвер

1 ч. л. бадемова есенция

100 гр филирани бадеми

150 гр сушени плодове по избор, стафиди, сушени смокини и червени боровинки

2-3 с. л. ром, коняк

масло за намазване

пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

Сушените плодове се накисват в алкохола за около 1-2 часа.

Мекото масло се разбива добре с крема сиренето и захарта. Добавят се яйцето и есенцията, отново се разбива.

Отгоре се пресява брашното, размесено с бакпулвера и се разбърква, докато се получи тесто.

Не слагайте всичкото брашно наведнъж, започнете с половината и постепенно добавяйте по малко брашно, докато се получи меко, нелепнещо тесто.

Накрая се добавят изцедените плодове и филираните бадеми. Размесва се добре. Може да се наложи да се добави още брашно заради влажните плодове.

Оформя се в продълговата, леко плоска форма. Единият край по дължина леко се завива нагоре, за да се получи характерната форма на щолен.

Пече се на 180-190 градуса до златист цвят отгоре. Може да се пробва с клечка, тя трябва да е суха.

Изважда се, за да изстине на решетка. Още топъл се намазва добре с масло и се наръсва обилно с пудра захар.

След като изстине добре, се увива в стреч фолио и се съхранява на студено до Коледа. Ако няма кой да го нападне по-рано : )

 

Източник: hihonas.blogspot.com

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

По-скоро бих се доверил на женския инстинкт, отколкото на мъжкия разум.

Станли Болдуин

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама