Телешко Уелингтън с манатарки


Телешко Уелингтън с манатарки
Снимка: vkusnoteka.bg

Телешки тендърлойн стек с плънка от манатарки, уютно увито в хилядолистно тесто и изпечено на фурна.

Необходими продукти:

бутер тесто + брашно за разточване

2 x 200 г тендърлойн стек

20 мл зехтин

2 лука шалот

1 скилидка чесън

150 г гъби сушени манатарки

100 г гъби печурка

прясна мащерка

черен пипер

сол

1 капачка коняк

100 мл готварска сметана

1 яйце за намазване

Начин на приготвяне:

Накиснете сушените манатарки за 20 минути в гореща вода. Отцедете ги и ги нарежете. Измийте и нарежете Печурките. Почистете и нарежете лука и чесъна.

Загрейте тиган с малко зехтин. Поръсете стековете с черен пипер и сол и ги сложете в тигана. Запечатайте ги за по минута от страна, докато добият златист загар. Извадете ги в чиния и ги оставете на страна. Намалете огъня. В същия тиган сложете нарязаните лук и чесън. Добавете малко вода. Задушете за минута и сложете нарязаните гъби. Добавете мащерка, черен пипер и сол и капнете коняка. Задушете ги до омекване и докато останат на мазнина.

Загрейте фурната на 200 градуса. Покрийте тава с хартия за печене.

Отрежете два квадрата от бутер тестото, с големина, колкото да покрие един стек. Поръсете малко брашно на плота и го разточете леко. Разпределете от гъбената плънка върху квадрата. Отделете една част от гъбите за соса. Отгоре поставете един от стековете.

Прехлупете всеки от ъглите върху месото. Внимателно обърнете пакета върху хартията за печене, с прехлупената страна надолу. Отгоре направете фини разрези и по желание декорирайте с изрязана от бутер тесто формичка. Аз украсих с формичка на кедров лист и снежинка.

По същия начин завийте и другия стек. Намажете с разбито яйце за по-блестящ загар и пъхнете във фурната на 200 градуса. Печете до готовност на тестото.

Включете отново котлона и загрейте гъбите. Налейте сметаната и кипнете за няколко минути соса.

Поднесете ястието, полято с гъбения сос, с гарнитура по избор - задушени броколи, аспержи, чери домати, моркови, грах, или само със свежа салата. Наздраве!

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Рецепти


Реклама

Не е важно какво получаваме. Важно е какви хора ставаме, какъв е нашият принос...това дава смисъл на живота ни.

Тони Робинс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама