Тиква с орехи и сушени плодове


Тиква с орехи и сушени плодове
Снимка: lety-culinaryadventure.blogspot.bg

И тъй като тиквата е полезна и вкусна, ви препоръчваме да пробвате тази рецепта.

Необходими продукти:

400 гр изчистена от семките и обелена тиква

1 средно голяма ябълка

1/2 голяма дюля (или 1 малка)

4 сушени смокини

7-8 сушени фурми

6-7 сушени сливи

2 шепи орехови ядки

40 гр масло

4 препълнени с.л. мед

80 гр кафява захар (демерара)

1 ампула ванилова есенция

1 равна ч.л. канела

Начин на приготвяне:

Изчистената и обелена тиква се нарязва на кубчета (например около 1х1 см).

Ябълката и дюлята се обелват, изчистват от семките и нарязват на кубчета.

Сушените плодове се нарязват на малки парченца. Ореховите ядки се начупват на едро.

В тиган с незалепващо покритие се загрява маслото на котлона, изсипват се нарязаните тиква, ябълка и дюля и се сотират при непрекъснато бъркане за около 5-6 минути.

Тиганът се оттегля от огъня, прибавят се сушените плодове, орехите, канелата, ванилията и меда. Връща се на котлона и се оставя за 3-4 минути при непрекъснато бъркане. Накрая се прибавя и кафявата захар. Държи се на котлона при непрекъснато бъркане, докато захарта почне да се стопява и не стои вече на кристалчета. Оттегля се от котлона.

Приготвят се в подходящи съдове, по който да не залепва много - например огнеупорни малки стъклени чашки за крем карамел.

Сместа, както е гореща, с лъжица се разпределя във формите. Ако в тигана е останал сос, се излива и той в чашките. Във всяка формичка се изсипва 1 с.л. вода. Течността трябва да стига до 1/2 от формичката. Слагат се в предварително загрята до 190 градуса фурна. Пекат се до готовност на тиквата, около 20-тина минути.

* Ако ще печете всичко в една по-голяма форма, сложете не повече от 100 мл вода и добавяйте в процеса на печене, само ако е необходимо.

** Имайте предвид, че различните видове тиква са с повече или по-малко водно съдържание. Може още в тигана да пуснат повече или по-малко вода. Ето защо преценете количеството на соса, който се получава при обработката на тиквата в тигана и добавете във формичките вода, само ако се налага.

Източник: lety-culinaryadventure.blogspot.bg

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Рецепти


Реклама

В крайна сметка, сезоните се менят. Също така и градовете. Хора идват и си тръгват от живота ти. Но е много приятно да знаеш, че тези, които обичаш, винаги са в сърцето ти.

"Сексът и градът"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама