Топ 3 на най-любимите рецепти за Бъдни вечер от Сандра Алексиева


Топ 3 на най-любимите рецепти за Бъдни вечер от Сандра Алексиева

Познавате я от малкия екран – от сутрешния блок по БНТ1, където през лятото води кулинарната рубрика "Хапка свежест със Сандра", познавате я и от безбройните й рецепти, които неминуемо сте посещавали в нейния сайт 1001 рецепти и вероятно сте част от нейната фен база в социалната мрежа, надвишаваща четвърт милион. Това е Сандра – представяли сме ви я неведнъж в iWoman, но в този материал ви предлагаме нейния личен Топ 3 на най-вкусните рецепти за Бъдни вечер!

 

НОМЕР 1

Боб с леща на фурна - магията на мама

Мама, Бог да я прости, никога не е била с недостижими кулинарни умения. Но имаше едно качество в тази жена, което ме впечатляваше при всеки неин кулинарен опит – любопитството ѝ да съчетава различни продукти и да си измисля рецепти сама. Едно от любимите ми нейни ястия, които сама си е съчинила и които и до ден днешен са част от кулинарния ни сайт с наименованието "Магията на мама", е тази вълшебна рецепта.

 

Необходими продукти:

1 ч.ч. боб

1 ч.ч. леща

2 моркова

400 г домати

2 с.л. олио

2 с.л. брашно

1 с.л. чубрица

сол

Начин на приготвяне:

Морковите се нарязват на кубчета и се сваряват заедно с лещата. Бобът също се сварява. Продуктите се подправят с чубрица и сол на вкус, разбъркват се и се поставят в тавичка. Заливат се с настърганите домати и олиото. Брашното се разтваря във вода и с него също се залива ястието. Необходимо е течността само да покрива продуктите. Ястието се пече до готовност в умерена фурна.

 

НОМЕР 2

Постна содена питка за Бъдни вечер

Безупречна класика в минутите преди Коледа. Нищо не прави Бъдни вечер толкова семеен празник, колкото постната питка с паричка. Пожелавам ти на теб, който четеш този материал в момента, да ти се падне паричката!

 

Необходими продукти:

3 ч.ч. брашно

1 ч.ч. вода

1 ч.л. сода

1 ч.л. сол

1 с.л. оцет

5 с.л. олио

Начин на приготвяне:

Брашното се пресява и се прави кладенче. В него се слагат погасената в оцета сода, солта и олиото и при бавно добавяне на хладката вода се замесва меко тесто.

Оставя се да почива 10 минути. В намазана с олио тавичка с ръце се оформя питка. Тя се намазва с олио и се пече 30-35 минути на 180 С.

Ако искате да направите украса върху питката, отделете малко тесто, преди да я оформите. След това украсете по желание, намажете с олио и изпечете.

Когато се извади от фурната, питката се напръсква с вода и се завива с кърпа, за да омекне.

 

НОМЕР 3

Коледни постни баклавички


Тази рецепта е много специален подарък от Марта Вачкова, която ми разказа тази своя кулинарна тайна преди около 6 или 7 години и ми позволи да я разпространя навсякъде :) Днес това е една от най-четените рецепти в моя сайт.

Необходими продукти:

8 кори за баница

1 ч.ч. орехи

150 г маргарин

1/2 ч.ч. захар

2 с.л. лимонова кора

2 ч.л. канела

Начин на приготвяне:

Разгънатите кори за баница се намазват с маргарин (необходимо е той да бъде със стайна температура). Всяка кора се поръсва със смлени орехи, захар, настъргана лимонова кора и канела. Завиват се на руло, а после на малки кръгли банички. Поставят се в намазнена тавичка и се изпичат до златисто. След като изстинат, могат да се поръсят с пудра захар по желание. Идеални са за празничната трапеза!

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Tайната на успеха - не бързайте.

Мария Кюри

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама