Този карамелизиран лучен сос ще придаден страхотен вкус на всяко ястие


Този карамелизиран лучен сос ще придаден страхотен вкус на всяко ястие
Снимка: Istock

Този лучен сос идеално ще обогати вкуса на много ястия и ще им придаде сочност, а се прави много лесно.

Върви добре с колбаси, с пържено пилешко, свинско, телешко, картофено пюре и варени зеленчуци.

Необходими продукти за карамелизиран лучен сос:

25 г масло

1 супена лъжица зехтин

1 дафинов лист

2 стръка мащерка

4 глави лук, нарязани (червени или бели)

1 чаена лъжичка захар

1 супена лъжица брашно

200 мл червено вино

2 супени лъжици червен винен оцет

500 мл телешки бульон (или зеленчуков бульон)

Вижте още: Истинска наслада: Хрупкав ябълков десерт

Начин на приготвяне:

Загрейте маслото и зехтина в голям тиган на средно силен огън, добавете дафиновия лист и мащерката. Гответе за минута, за да се слеят вкусовете. Добавете лука и разбъркайте добре в маслото и олиото, добавете захарта, солта и оставете да къкри на слаб огън 45-50 минути, като разбърквате от време на време.

Добавете брашното и разбъркайте добре. Гответе една минута, след това добавете виното и оцета, увеличете котлона и гответе около 2 минути, като разбърквате внимателно. Добавете бульона, увеличете котлона и оставете да заври, след това намалете котлона и гответе още 6-8 минути, докато сосът се сгъсти.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Най-смелата постъпка е да мислиш за себе си. Високо!

Коко Шанел

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама