Веган рецепта за спагети Болонезе


Веган рецепта за спагети Болонезе
Снимка: iStock

Днес ви представяме веган рецепта за любимите спагети Болонезе, които са изключително подходящи и за постен режим.

Необходими продукти веган спагети Болонезе:

1 ½ супена лъжица зехтин

½ глава лук, нарязан на ситно

1 морков, нарязан на ситно

1 пръчка целина, нарязана на ситно

2 скилидки чесън, нарязани

2 стръка мащерка

1/2 ч. л. доматено пюре

50 мл червено вино (по желание)

125 г сушена зелена леща

400 г консерва цели сливови домати

125 г кестенови гъби, нарязани

125 г гъби портобело, нарязани

½ ч. л. соев сос

1/2 чаена лъжичка мармит

270 г спагети

шепа листа пресен босилек

Вижте още: Жестока разядка с патладжан и кисело мляко

Начин на приготвяне:

Сушените манатарки се заливат с 400 мл вряща вода и се оставят за 10 минути, докато се хидратират. Междувременно изсипете 1 супена лъжица олио в голяма тенджера. Добавете лука, моркова, целината и щипка сол. Гответе на бавен огън, като разбърквате за 10 минути, докато омекнат. Извадете манатарките от течността, като запазите гъбения бульон и ги нарежете на едро.

Добавете чесъна и мащерката в тигана. Гответе 1 минута, след което разбъркайте доматеното пюре и гответе още минута. Налейте червеното вино, ако използвате, гответе, докато почти се редуцира, след това добавете лещата, запазения гъбен бульон и доматите. Оставете да заври, след това намалете котлона и оставете да къкри под капак.

През това време загрейте голям тиган. Добавете останалото масло, след това добавете кестените, портобело и гъбите. Пържете, докато цялата вода се изпари и гъбите станат златисто кафяви. Залейте със соевия сос.

Разбъркайте мармита и продължете да готвите рагуто, като разбърквате от време на време, на слаб до среден огън за 30-45 минути, докато лещата се свари и сосът стане гъст и редуциран, като добавите допълнително вода, ако е необходимо. Отстранете стръкчетата мащерка и подправете на вкус.

Сварете спагетите в голям тиган с подсолена вода за 1 минута, по-малко от инструкциите на пакета. Отцедете пастата, като оставите един черпак вода за паста, след това сложете спагетите в соса, като използвате малко от нишестената течност, за да разхлабите леко рагуто, така че пастата да полепне по соса. Сервирайте гарнирани с пресен босилек и малко черен пипер.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Ако накараш човек да се усмихне, променяш света. Може би не целия свят, но поне неговия.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама