Всички говорят за Мика Зайкова. Коя е тя и цитати от нея


Всички говорят за Мика Зайкова. Коя е тя и цитати от нея
Снимка: БГНЕС

45-ото Народно събрание на Република България беше открито вчера, 15 април. Според член 76 от Конституцията най-възрастният народен представител трябва да го направи, като този път честа беше поверена на Мика Зайкова. Тя е на 79 години от парламентарната група на партията на Слави Трифонов "Има такъв народ".

За броени часове Зайкова се превърна в любимка на потребителите в социалните мрежи (и не само). Нейната официална реч беше изключително колоритна и някои цитати от нея веднага започнаха да се споделят.

Ето част от тях:

"Неумолимият ход на времето и датата в моя акт на раждане ми дадоха привилегията да открия 45-ото Народно събрание. Дано да съм добра орисница."

"Заседанието ще се предава пряко по БНТ и БНР. Така че моля за усмивки и за радост. Нека народът да види, че народните представители в 45-ото Народно събрание са хора с добро настроение и имат хумор."

"Не желая да коментирам, но това или е срам пред народа и пред вас да дойдат тук и да си подадат оставката, или е пренебрежение към тази институция. Все пак сме парламентарна република." (По повод факта, че Бойко Борисов внесе своята оставка, но не се появи на вчерашното заседание.)

"Време е да изберем председател и аз малко да си почина."

"Дами и господа, гласували са общо двеста тридесет и девет души в залата и двама души… хм, но тогава не ми излиза сметката. Нещо квесторите са сбъркали. (Относно избора на Ива Митева от "Има такъв народ" начело на 45-ото Народно събрание.)

"Злобата не е добър съветник. А глупостта, дами и господа, се плаща най-скъпо."

Коя всъщност е Мика Зайкова?

Зайкова е родена на 2 февруари 1942 година в София. Завършила е Минно-геоложкия институт, специалност "Минен инженер", а след това и икономика със специалност "Планиране".

Работила е в ТЕЦ Марица Изток, Министерствата на химията и промишлеността, а от 1994 г. до 2017 г. е била икономически съветник на президента на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев.

През последните години тя е чест гост в студиата на телевизии и радиа, като коментира основно икономическите и финансови показатели за развитието на държавата.

Наложила се е като критик на правителствата на Бойко Борисов, което личи от многобройните ѝ интервюта.

Вижте участието ѝ в предаването на Слави Трифонов:

Етикети:
Iwoman.bg

Още от В света на


Реклама

Една жена трябва да смекчи сърцето на мъжа, а не да отнеме силата му.

Зигмунд Фройд

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама