Здравословни коледни сладки


Здравословни коледни сладки
Снимка: Thinkstock/Guliver

Коледните празници са време, в което искаме да поглезим себе си и хората, които обичаме. А коледните сладки са неизменна част от завършека на всяка празнична вечеря, а за много от нас и неустоими другарчета през целия ден.

Сладките, които се предлагат по магазините, обаче са наситени с консерванти, изкуствени оцветители и овкусители, бяла захар, нездравословни мазнини и какви ли още не състaвки, които не можем дори да произнесем. Тези крайно преработени или изкуствено получени вещества разстройват функциите на човешкия организъм, тъй като не съществуват в природата под този си вид и хората не са развили способност да ги консумират.

Какъв е резултатът от това? Трупаме токсини, пълнеем, страдаме от кожни проблеми, нарушения в щитовидната жлеза, повишен холестерол, чувстваме се отпаднали и понякога депресирани, имунната ни система отслабва и лесно прихващаме болести, а в дългосрочен план страдаме от хронични заболявания.

Здравословни коледни сладки

За да ни носи баланс и здраве, храната ни трябва да се състои от сезонни продукти взети направо от природата, с минимална преработка. Ще споделим с вас две рецепти на Мирослава Маринова, работи като холистичен консултант (научете повече за нея тук), съобразени с тези принципи (и дядо Коледа!). Правят се изцяло от естествени съставки, тоест сурови храни от природата, без захар, глутен, животински продукти и топлинна обработка. Въпреки че някои от съставките не са местни за България, съществуват на пазара ни през зимата от дълго време и имат балансиращо положително действие през този сезон.

Орехови коледни сладки с мед и джинджифил


Необходими продукти:

2 ч.ч. сурови орехи

4 с.л. кокосови стърготини

4 с.л. кокосово масло, разтопено

2 с.л. джинджифил, обелен и ситно настърган

3 с.л. мед, на вкус

щипка сол

Продукти за украса:

¼ ч.ч. какаово масло, разтопено на водна баня

¼ ч.ч. студено-пресовано кокосово масло, разтопено

½ ч.ч. сурово кашу

1 л. мед

1 ч.л. сушено цвекло на прах за червен цвят

1 ч.л. спирулина, мача или друг зелен здравословен прах

1 ч.л. рожково брашно за кафяв цвят

Начин на приготвяне:

 Смелете орехите и ги смесете с останалите съставки в купа до получаване на тесто.

Разстелете тестото върху дъска за рязане покрита с найлоново фолио и оставете в камерата за 1-2 часа, докато се стегне.

Междувременно, блендирайте съставките за крема без праховете за цвят. Разделете на толкова части колкото цветове искате да направите и всяка част блендирайте или разбъркайте добре със съответния цвят. Оставете част без цвят за бяло.

Обърнете тестото върху друга дъска и отделете дъската и фолиото отгоре. Изрежете коледните сладки с формички или ръба на чаша.

Украсете по с крема с различни цветове. Можете да използвате найлонова торбичка като зиплок с отрязано ъгълче.

Съхранявайте в хладилник, където ще траят 2-3 седмици, или в камера 2 месеца.

Екзотични трюфели с плодов крем


Необходими продукти за пълнежа:

3 средно големи банана, обелени и нарязани

½ ч.ч. студено-пресовано кокосово масло с месо от кокос (пулпа) в него (ако нямате, използвайте нормално масло и 3 с.л. кокосови стърготини)

щипка кардамом, по желание

Необходими продукти за шоколада:

 1 ч.ч. какаово масло, разтопено

5 с.л. рожково брашно

щипка високоминерална сол

няколко капки стевия или лъжица мед, по желание

Начин на приготвяне:

Сложете продуктите за пълнежа в блендер и блендирайте докато получите гладка кремообразна и гъста смес. Ако сместа е рядка, добавете още кокосово масло с пулпа или кокосови стърготини.

Оставете сместа в камерата за 10-20 минути или докато се стегне, така че да могат да се оформят топчета.

Оформете топчета, поставете ги върху хартия за печене, и ги оставете в камерата да се стегнат още, ако е необходимо.

Докато пълнежът се стяга, разтопете какаовото масло на водна баня. След това го смесете с рожковото брашно и солта и разбийте добре. Добавете подсладителя и отново разбийте добре.

Потопете всяко от топчетата в шоколада докато се покрие изцяло. За целта използвайте две вилици. За по-дебел слой шоколад, топнете няколко пъти след втвърдяване.

Върнете в камерата върху хартията за печене още половин час, докато шоколадът се втвърди напълно. Овъргаляйте в рожково брашно.

Стават около 12-15 трюфела. В хладилник ще траят около десетина дни, а в камера няколко седмици.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Облечени от глава до пети в любов. И това е единствената марка, която никога не излиза от мода.

"Сексът и градът"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама