3 неща, които бебето научава в утробата


3 неща, които бебето научава в утробата
Снимка: iStock/Guliver

Хората наистина сме много сложни същества и крием много тайни. Учените са открили, че ние научаваме определени неща още преди да сме се родили. Ето и кои са те:

1. Вкус

Професор Петър Хепер от Queen’s University в Белфаст се чудел дали може да харесвате храна още преди раждането. Той провел проучване, където една част от бременните жени яли чесън, а другите не. Резултатите били доста интересни, тъй като децата, родени от първата група майка, обичали ястия с чесън още на 8-9-годишна възраст. Същото се случило със сок от моркови: 5-6-месечни бебета, които бременни майки го пиели, го харесвали много. Хепер казва, че това вероятно е начинът, по който децата разпознават своите родители: те изпитвали същия вкус, както в утробата.

2. Чуват звуци

Група от учени от Финландия направили експеримент, където изследвали две групи бременни жени - едните слушали ежедневно приспивна музика, а другите не. Оказало се, че бебетата от първата група реагирали на песните, докато другите били безразлични. Изследователите достигнали до заключението, че те трябва да са научили приспивните песни, докато са били в утробата. 

3. Разпознават реч

Атена Воулманос, психолог от Нюйоркския университет, сравнила реакциите на новородени бебета към човешка реч и звуци и установили, че бебетата реагират на речта. Те дори реагират по-остро, когато чуват езика на майка си. Изследването е помогнало да се докаже важна идея: доброто акустично обкръжение е задължително за неродените бебета и деца, които са родени преждевременно, тъй като те биха могли да имат нарушения на речта, ако не са чували достатъчно човешка реч.

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Не времето, а любовта лекува всяка болка. Когато любовта е малко, просто е нужно повече време, за да събереш достатъчно...

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама