5 мита, в които не трябва да вярват новите майки


5 мита, в които не трябва да вярват новите майки
Снимка: iStock/Guliver

От момента, в който оповестите, че сте бременна сте заливана от безброй информация за майчинството от семейството ви, приятели и дори непознати. Първоначално това е прекрасно (кой не иска безплатни съвети?), но в един момент се оказвате в ситуация, в която не знаете на кого да вярвате. И за да ви помогнем, ето 5 мита, които не са истина.

1. Мит: Мигновено ще се влюбите в бебето си

Истината: Може да отнеме време. Въпреки всички вълнуващи сцени във филмите, според които трябва да сте безумно щастливи, че сте дали живот, много майки споделят, че започват да чувстват връзка с бебето си на по-късен етап. Това може да отнеме часове, дни и дори седмици, затова не се притеснявайте, ако не изпитате безусловна любов, когато гушнете бебето си за първи път. Всичко ще си дойде на мястото, просто трябва да имате търпение.

2. Мит: Ще се почувствате супер силни, след като изядете плацентата си

Истината: Напоследък е доста модерно и много майки, сред които актрисата Джануари Джоунс, консумират плацентата си. Изследване, публикувано в Archives of Women's Mental Health, твърди, че няма доказани здравословни ползи от яденето й след раждането. Затова просто се придържайте към витамините и балансираната диета.

3. Мит: Постродилната депресия може да засегне и детето ви

Истината: Най-вероятно не. Постродилната депресия е по-често срещана, отколкото предполагате. Ако имате опасения, че страдате от нея, най-добре потърсете помощ. Но не се притеснявайте, че вашите негативни чувства ще се пренесат върху бебето ви. Проучване на Norwegian Mother and Child Cohort е открило, че постродилната депресия има много малко влияние върху психологическото развитие на детето. 

4. Ще свалите качените килограми, ако кърмите

Истината: Всяко тяло е различно и докато някои жени свалят качените килограми за няколко месеца или седмици, на други може да им е доста по-трудно. Истина е, че при кърменето се горят значително количество калории, но най-добрият начин да отслабнете е чрез балансирано хранене и тренировки. Трябва обаче да внимавате и да не изпадате в крайности, тъй като през първите седмици ще имате нужда от допълнителни калории, за да имате достатъчно количество кърма.

5. Мит: Ще искате да правите секс веднага след постродилния период

Истина: С безсънните нощи, постоянната смяна на памперсите и вагиналаната сухота, която често се среща след раждане, сексът е последното нещо, за което мисли една майка. Ето и доказателството: Проучване на International Journal of Obstetrics & Gynecology казва, че повечето жени не правят вагинален секс до 6 седмици след раждането и дори по-късно, ако са били със секцио. Затова го давайте по-спокойно и не очаквайте веднага да сте готова. 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Няма нищо благородно в това да бъдеш по-високо от другия. Истинско благородство има тогава, когато човек застава над предишното си Аз.

Ърнест Хемингуей

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама