5 начина да накарате детето да ви слуша


5 начина да накарате детето да ви слуша
Снимка: iStock/Guliver

Децата в предучилищна възраст са все още малки и се нуждаят от вашето търпение и съдействие. Те вече умеят много неща, но способността им за внимание и фокусиране още не е напълно развита. За щастие, има няколко начина да ги накарате да ви слушат – и да си спестите доста нерви и повтаряне.

1. Предложете помощ. Ако детето не изпълнява това, което му казвате, то не ви прави напук – вероятно просто има нужда от помощ. Дори да иска да го направи, може още да няма необходимите умения. Затова предпочита изобщо да не започва, отколкото да се провали. Например, ако го молите да обуе маратонките си и то не го прави, не мислете, че ви игнорира. Просто клекнете на неговото ниво и го попитайте с кое не може да се справи. Най-вероятно ще ви каже. Отделете време, за да му покажете как да го направи в детайли. За да облекчите натиска върху него, по-добре го направете на спокойствие, когато не се налага бързо да излезете от вкъщи. Следващият път нещата ще са по-добре.

2. Давайте личен пример. Казвате на детето си, че трябва да си измие ръцете, но то не реагира и вместо това сяда пред телевизора. Опитайте с личен пример. Отидете заедно в банята и измийте и своите ръце. На него ще му е по-забавно, когато не трябва да го прави само. Освен това по този начин формирате по-лесно навик и рутина.

3. Обяснявайте. Изглежда, че вашето дете никога не се уморява да пита „Защо?”, но пък вие се уморявате да отговаряте. Въпреки това, понякога разумното обяснение е това, от което детето има нужда, за да изпълни инструкциите. Например, ако не иска да си сложи предпазния колан, обяснете му, че е заради неговата безопасност и защото така гласи законът. Когато схване логиката зад това, което го карате да прави, ще разбере и неговата цел.

4. Наблюдавайте се. Ако детето ви отказва да изпълнява инструкциите, опитайте се да погледнете отстрани начина, по който му ги давате. Най-добрият начин да накарате някого да ви слуша, е да му говорите с уважение. Вместо да раздавате команди с ръце на кръста, опитайте по-неутрални поза и тон. Вместо „Не тичай вкъщи!”, пробвайте с „Върви, моля те”. Повече успех ще имате с позитивния подход.

5. Дайте му време. Понякога проблемът не е в това, че детето не иска да слуша, а че му харесва прекалено много това, което прави в момента. Важно е да установите рутина, за да знае кое след кое следва. Ако се къпе вечер преди лягане, напомнете му, че има само 10 минути за ваната, ако иска да му прочетете приказка. След 5 минути можете отново да му кажете колко му остава. Когато дойде време да излиза, прекъсването няма да изглежда рязко и то ще е по-склонно да сътрудничи.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Животът е дръзко приключение или нищо.

Хелън Келър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама