5 научни факта, които доказват, че майките са супергерои


5 научни факта, които доказват, че майките са супергерои
Снимка: iStock/Guliver

Всяка бременност променя тялото, живота и мисленето ви необратимо. И нямаме предвид стриите, белезите и качените килограми. Сигурни сме, че всяка майка ще изброи множество неща, които са се променили за нея по един или друг начин. Ето защо днес ще ви представим 5 факта, доказващи, че няма нищо като майчината любов.

1. Майчинството променя вашето ДНК

Чували ли сте за Химера? Легендарен звяр, направен от различни животни. А знаете ли, че всяко дете, което майка носи, оставя своето ДНК в нея? Феталните клетки влизат в кръвообращението на майката и остават в тялото ѝ завинаги. Изследователите твърдят, че тези клетки могат да повлияят на майката както положително, така и отрицателно. От една страна, ускоряват процесите на заздравяване, но от друга страна - увеличават риска от рак. Така че, когато казват, че майчинството ви променя, тук влиза и най-елементарното ниво на генетиката.

НАЙ-ЦЕННИТЕ УРОЦИ, НА КОИТО НИ УЧАТ ДЕЦАТА

2. Бебето опитва това, което яде майка му

Проучванията показват, че това, което майката консумира, овкусява амниотичната течност в утробата. Проучване показа, че кърмачетата, чиито майки са залагали редовно на определени храни по време на бременност, развиват същите вкусове.

3. Целуването на бебета е лечебно

Желанието да целунете новородено е силно. То е вродено и биологично по природа. И науката казва, че когато майките целуват бебетата си, това не е просто любов, а лекарство. Тялото на майката взима патогени, открити по лицето на бебето, и подсилва неговия организъм. Как? Разберете по-долу...

4. Кърмата се променя, за да осигури имунитет в реално време

Фактът, че кърмата е средство за повишаване на имунитета, е доста добре известен. Но имунитетът също е в реално време. Когато майката целува бебето си, тялото ѝ различава какви патогени има върху бебето и кърмата се променя, за да се адаптира към предизвикателството. Тялото на майката ще влее в кърмата необходимите антитела, произведени в нея, осигурявайки имунитет в реално време.

5. Бременните произвеждат огромни количества естроген

Бременността изпраща тялото на жената в режим на “претоварване”. Матката се разширява до 500 пъти от нормалния си размер и след това се свива обратно след раждането. Обемът на кръвта се увеличава и за да се справи с това, сърцето също се разширява малко. Освен това, една жена произвежда повече естроген за 9 месеца, отколкото друга би успяла през целия си живот, ако никога не е забременяла.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама

Когато ти се даде възможност да бъдеш прав или добър, избери да бъдеш добър.

"Чудо"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама