Най-ценните уроци, на които ни учат децата


Най-ценните уроци, на които ни учат децата
Снимка: Деца

Родителството е труден, но и много вълнуващ процес. Но нещата са взаимни. Ние учим децата си от малки на добри нрави и ежедневна мъдрост и те нас - да разбираме прости, но много важни духовни истини. Представяме ви 5 неща, които може да научите от децата:

Бъдете уверени

Тъй като децата не се страхуват от провал, те не се страхуват да действат и са уверени в себе си, например, когато се запознават с друго дете. Дори не им хрумва, че другият може да откаже да общува с тях, защото не са красиви, умни или добре облечени. Те не са победени от суетни предразсъдъци за себе си и другите. Отворени са към света и нови преживявания - и точно на това си струва да се научим от тях.

Радвайте се на прости неща

Може би най-яркото проявление на духовната чистота на децата е способността да се изненадват и да се наслаждават на прости неща. Неопитният вид на дете е в състояние да забележи дъгата на небето и искрено да ѝ се възхити. И с каква наслада децата се опитват да хванат сапунени мехурчета или да гонят зайчета - това е една прекрасна гледка, която ви кара да се усмихнете. От висотата на опит, следването на техния пример е трудно, но възможно. Опитайте да поспрете за момента и да се огледате около себе си: има толкова много красиви и достойни за вниманието неща, които могат да ви донесат искрена радост. Като сутрешните лъчи, които ви галят всяка сутрин, до смеещите се очи на човека, който заспива до вас.

Чувствайте се свободни да опитате непознатото

Децата имат безценно качество - не се страхуват от провал, когато се впуснат в нещо ново, следователно не се страхуват да опитат всичко. Дори ако нещо не се получи веднага, ако процесът ги завладява, те ще се опитват да постигнат успех отново и отново. Всички забрани и ограничения са само в нашите глави.

Почувствайте какво наистина е важно

Преструвката е чужда на децата, сякаш те имат специално усещане и предават само чисти искрени емоции. Най-хубавото е, че детето винаги знае, че има истинска стойност в живота. Не го интересува какъв автомобил имаш и какво работиш. За тях е много по-важно, че просто сте там, умеете безумно да танцувате и да се забавлявате, да разказвате приказки и забавни истории и че можете да ви имат безкрайно доверие. В условията на постоянна надпревара за материално богатство, е хубаво да се научим на нещо толкова красиво от децата си - просто оценете живота!

КАКВО СЕ СЛУЧВА С МОЗЪКА, КОГАТО ЧОВЕК СЕ ВЛЮБИ

Не крийте емоциите си

Когато децата искат да плачат, те плачат, когато искат да се смеят, те се смеят. Те са много директни и просто не знаят как да скрият емоциите си. Всъщност искреното изразяване на чувствата ни прави по-щастливи. Чиста физика: дори по време на плач в тялото ни се отделя ендорфин, хормон на радостта. Това, разбира се, не може да се разглежда като призив за нестихващ плач или смях. Въпреки това, възрастните са по-склонни да потискат такива импулси в себе си, което води до образуването на вътрешен стрес и депресивни състояния. Достатъчно е да се разплачеш от сърце веднъж, за да свалиш негативната тежест, натрупана през годините.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама

Почти всички хора обичат да говорят за себе си и им пречи само обстоятелството, че другите не искат да ги слушат.

Съмърсет Моъм

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама