Какво да направите, когато тийнейджърът ви иска нов телефон


Какво да направите, когато тийнейджърът ви иска нов телефон
Снимка: iStock

Наскоро излезлият наръчник "Как мисли тийнейджърът?" се превърна в настолно четиво за немалко родители, чиито деца в момента преминават в т.нар. трудна възраст.

Авторите Танит Кери и клиничният психолог д-р Ангард Ръдкин отново предлагат практическа детска психология за модерни родители, като на страниците на книгата "разиграват" над 100 сценария на най-често срещаните проблеми, с които ще се сблъскате, по време на съзряването на вашето дете от 13 до 18 години. Ценното в наръчника са предложените отговори, които ви насочват как да действате в момента на случването и в дългосрочен план. Сценариите са съпътствани и от съвети, за да ви предпазят да не уязвите неволно тийнейджъра и това да се превърне в емоционален проблем в бъдеще.

Ето откъс от книгата:

ИСКАМ НОВ ТЕЛЕФОН

За по-малките тийнейджъри е важно да се чувстват приобщени и одобрявани. Детето ви усвоява социални умения и създава нови приятелства. С вещите, които има, понякога "откупва" чувство за принадлежност.

Сценарий: Дъщеря ви се оплаква, че старият телефон "я излага".

За повечето деца да получат смартфон е ритуално събитие, бележещо началото на гимназиалния етап. То обаче подхранва съревнование кой има най-новия модел. Смартфоните са ценена и видима вещ, понеже са постоянно в ръката на тийнейджъра. В резултат са символ номер 1 за статута му.

Вероятно си мислите:

Отчитате, че джаджите и телефонните ѝ сметки ви струват достатъчно. Възможно е обаче да се разтревожите, че ще се чувства унизена пред приятелите си, защото не можете да ѝ осигурите нов телефон.

Какво мисли тя:

• Телефонът ѝ вероятно изпълнява отлично предназначението си, а именно – при нужда да се свързва с вас и вие с нея. Тя обаче общува чрез него и да има най-новия модел ѝ се струва важно. Възможно е да се дразни, че старият е бавен особено ако приятелите ѝ зареждат по-бързо приложенията и снимките си.

• Възможно е да иска най-новия модел, за да впечатли връстниците си.

• Има изострена чувствителност по отношение на социалните сравнения. Вероятно се притеснява приятелите ѝ да не помислят, че родителите й не могат да си позволят нов телефон.

• Тийнейджърите са склонни да поставят на първо място своите нужди. Нищо чудно да смята, че именно на нея ѝ се полага нов модел, дори вашият телефон да е по-стар.

Вместването сред връстниците е важно за тийнейджъра – вещите понякога подхранват чувството му за принадлежност.

Как да реагирате:

В момента:

Отчетете желанията ѝ

Първият ви подтик вероятно е да кажете "не", но рискувате да я разстроите още повече. Покажете съпричастие с думите: "Разбирам колко много искаш нов телефон".

Проверете какво имат приятелите ѝ

Тийнейджърите преувеличават. За да се ориентирате, попитайте колко нейни приятели имат нов модел – "всички" или само един съученик.

Разберете какъв е проблемът според нея

Тийнейджърите са склонни да виждат света в черно-бели краски. Дали "отписва" телефона си, защото му липсва определена функция? Или е необходим изцяло нов модел?

Обсъдете предимствата на по-старите телефони

Обяснете, че новият телефон увеличава риска да я ограбят, а и ще се притеснява да не го счупи.

В дългосрочен план:

Обсъждайте символите на социален "статут"

Вероятно смята, че най-модерният телефон ще ѝ спечели популярност. Споделете, че според научните изследвания тийнейджърите се чувстват най-добре сред приятели с подобни притежания.

Покажете ѝ как да разчиства снимките

Хилядите изображения забавят телефона. Научете я да изтрива излишните снимки, за да не го претоварват.

Давайте пример

Овладявайте порива да си купувате модерни джаджи. Говорете откъде идват стоките; обсъждайте етичната търговия и как консуматорството уврежда и природата, и човека.

Предложете ѝ да го заслужи

Ако изпълнявате всяко желание, ще приема щедростта ви за даденост. Нека спестява за телефон до рождения си ден или ѝ предложете начин да заработи известна сума.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама

На жените им е нужен повод, за да правят секс. На мъжете им трябва просто място.

Били Кристъл

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама