7 родителски грешки, които се връщат като бумеранг след години


7 родителски грешки, които се връщат като бумеранг след години
Снимка: iStock/Guliver

Родителството по никакъв начин не е лесна задача. Проучване дори показва, че грешките, които много майки и бащи допускат, влияят пряко върху поведението на децата, дори на по-късен етап в живота. И докато родителството изисква отдаденост, все още има някои грешки, които са наистина често срещани, а водят до лоши последици.

1. Държите детето в постоянна зона на комфорт

Родителите често вземат решения с цел децата им да бъдат в безопасност, дори в ситуации, в които проблемите са неизбежни. Стремежът малчуганът ви винаги да бъде в зоната си на комфорт може да изгради възрастен, който се страхува да взема собствени решения или да поема рискове.

2. Не спазвате обещанията си

Малките деца се чувстват така, сякаш трябва да се придържат към обещанията си. Те обаче очакват и възрастните да държат на думата си. А много родители обещават награди и поощрения, за които бързо забравят. Това изгражда проблеми с доверието, както и склонност към търсене на по-лесни житейски решения, вместо дългосрочни проекти с по-голяма “награда”.

3. Не насърчавате любопитство

За едно дете светът е място, което трябва да бъде открито, а природата повдига първите важни въпроси. За съжаление, много често отговорите на въпроси като „Защо вали?“ са „Просто така.“ Лаконичните реплики са своеобразно прекъсване на любопитството на детето и обезкуражават критичното мислене. По-късно в живота това води до нехайни възрастни, които не се интересуват от нищо, освен от себе си.

5 ВАЖНИ ВЪПРОСА, КОИТО ДА ЗАДАВАТЕ НА ДЕТЕТО СИ ПРЕДИ СЪН

4. Не се извинявате

Ако сте родител, вероятно поне веднъж сте се карали на децата си в момент на страх, ярост и притеснение или сте реагирали прекалено драматично на ситуация, която е проста. В такива случаи е важно да отделите малко време, за да се успокоите и да се извините по искрен начин. Поемете си въздух и говорете с детето си, обяснявайки защо сте сгрешили. Дайте пример, като признаете емоциите си, за да покажете, че всички допускат грешки и че зачитането на чуждите чувства е важно.

5. Потискате емоциите им

Използването на дисциплина, за да се гарантира доброто поведение на децата, е едно, а опитомяването на емоциите им е съвсем различно нещо. Родителите също трябва да избягват да омаловажат емоциите на детето си, като казват неща като: „Мъжете не плачат“ или „Не бъди толкова драматичен“ и т.н. Порицанието на емоциите на детето може да доведе до засягане на когнитивните функции, като паметта. За да отгледате здрав възрастен, винаги бъдете сигурни, че не потискате, а по-скоро разбирате чувствата им.

6. Не приемате мислите им

Някои родители завършват всеки спор или искане със „защото аз така казах“. Те няма да признаят мнението на детето си по въпрос, който ги засяга пряко. Родителите трябва да помнят, че даването на глас на децата е начин те да се чувстват овластени и отговорни за собствените си решения.

7. Винаги давате всичко, което поискат

Ако детето ви каже, че иска играчка и всеки път получава такава, има вероятност да бъде разглезено. Да, много деца са разглезени в днешния забързан свят, но посланието, което носят тези действия, е че нещата идват лесно и не изискват упорита работа.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама

Зад всяка успешна жена... стои кош с мръсно пране.

Сали Форт

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама