5 важни въпроса, които да задавате на детето си преди сън


5 важни въпроса, които да задавате на детето си преди сън
Снимка: iStock

Всеки родител би се радвал, ако има пълноценна връзка с детето си и то се чувства спокойно да споделя с него чувствата, мечтите и страховете си. Но нека си признаем, през деня малчуганите в ранна възраст са по-активни и е трудно да привлечем вниманието им. Затова ви съветваме да използвате времето преди лягане. Задайте му тези 5 важни въпроса, за да се свържете с него на по-дълбоко ниво и да разберете всичко, което го вълнува.

1. Коя беше любимата част от деня ти?

Задаването на този въпрос позволява на детето ви да преживее отново чувствата, които изпитва, когато мисли за любимата си част от деня. Това поражда хубави емоции в него, преди да затвори очи и да се пренесе в света на сънищата.

2. Кой е най-добрият човек, когото познаваш и защо?

Насърчаването на детето ви да мисли за това преди лягане в крайна сметка ще му изгради навик да търси доброто в хората. И умишленото търсене ще му позволи да осъзнае и собствения си потенциал да се държи мило с другите и да прави добрини.

7 НАЧИНА ДА ОТГЛЕДАТЕ ПО-УВЕРЕНИ ДЕЦА

3. Коя беше най-лошата част от деня ти?

Посочването на точните моменти от деня, заради които детето ви се чувства зле, е нещо, което всеки родител трябва да практикува. Това ще помогне за изграждането на доверие помежду ви, позволявайки му да изразява емоциите си, дори за неща, за които не иска да споделя. Важно е да говорите за негативни неща като неправилни избори, безотговорност или неуважение, тъй като те са част от живота и със сигурност то ще се сблъска с тях. И като преминавате заедно през тези лоши моменти ще ви по-лесно да научите детето си на по-добри начини да се справя с подобни ситуации в бъдеще.

4. Имаш ли някакви въпроси от днес?

В ранна възраст малчуганите естествено задават много въпроси. Когато окуражавате детето си да споделя своите несигурности и да пита за неща, случили се през деня, ще успеете да изградите по-здрава връзка с него.

5. Кое е най-хубаво нещо, което направи днес

Дори и да не е направило нищо хубаво за някого през този ден, когато многократно задавате този въпрос преди лягане, детето ви ще бъде окуражено да стори добро в бъдеще и да сподели за постъпката си с вас.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама

Защото в крайна сметка човек се познава по това как обича. Не друго, а любовта определя нашата същност.

Уилям Кофин

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама