7 начина да отгледате по-независими и уверени деца


7 начина да отгледате по-независими и уверени деца
Снимка: iStock/Guliver

Отглеждането на дете може да се сравни с танц - понякога е необходимо да задържите, а друг път е по-добре да се отпуснете и да дадете свобода на движение. Що се отнася до отглеждането на независими и уверени малки хора, тази метафора е много полезна, тъй като често се опитваме да служим като пътеводител и пример за тях, като същевременно се опитваме да не ги задушаваме с нашите критики, искания и страхове. Ето няколко начина как можете да отгледате по-независими деца.

1. Не правете нещата вместо тях

Сигурни сме, че често бързате и е по-лесно да направите нещата сами, вместо да чакате децата ви да ги направят. Но този тип поведение може да има негативни последици за развитието на независимостта на децата в дългосрочен план. Те се учат най-добре с „проба-грешка”, така че е много важно да им се даде възможност. Освен това ще насърчавате откриването на самочувствие и самоувереност.

2. Празнувайте малките ежедневни постижения

Понякога сме толкова погълнати в ежедневните си дейности, че изпускаме от поглед постиженията на нашите деца. Важно е да не забравяте, че най-малките членове на семейството се нуждаят от внимание и признание всеки път, когато постигнат дадена цел. Не говорим за огромни постижения, като спечелване на футболен турнир или ставане на шампион по математическо състезание, а за по-малки победи като завършване на домашна задача или правилно миене на зъбите.

3. Оставете ги да помагат в домакинството

Децата могат да научат много от вашия опит с домакинските задължения. Това им помага да разберат какво трябва да направят, за да се грижат за себе си, къщата и семейството си. Това им дава шанс да се чувстват отговорни. Разбира се, не всички домакински задължения са подходящи за различните възрасти, така че ето няколко идеи – ако детето ви е между 2 и 4, то спокойно може да прибира играчките и книгите си, да поставя салфетки върху масата и да ви помага със зареждането на пералнята. Дечицата между 4 и 5 години могат да помагат с изпълнението на някои рецепти и при пазаруване. По-големите вече могат да хвърлят боклука, да чистят и да поливат цветята у дома.

6 РОДИТЕЛСКИ ФРАЗИ, КОИТО РУШАТ ОТНОШЕНИЯТА МЕЖДУ ДЕЦАТА

4. Позволете да взимат малки решения

Взимането на решения е едно от най-важните умения, които децата трябва да придобият. В идеалния случай им дайте две или три възможности за избор и ги увеличавайте с напредването на възрастта. Например, ако отидете в магазина с 3-годишно дете, което иска да му купите всички лакомства, бихте могли да кажете, че може да избира между бонбони и сокче.

5. Вземете домашен любимец

Пухкавите домашни любимци имат множество предимства за развитието на децата, стига те да са наясно с отговорностите, свързани с отглеждането. В допълнение, играта с животното може да подобри социалните умения на децата ви и да засили тяхното самочувствие.

6. Давайте им предизвикателства веднъж месечно

Новите предизвикателства са много важни за децата да се чувстват уверени в себе си. Следователно, добър вариант е поне веднъж в месеца да предлагате нови върхове за покоряване – песен наизуст, голяма картина, самостоятелно обличане и т.н.

7. Бъдете търпеливи и не критикувайте

Когато правим нещо за първи път, вероятно ще допуснем редица грешки и ще направим няколко опита, докато не получим това, което искаме. Ако това се случи с нас като възрастни, представете си колко често може да се случи при децата.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама

Някой ден ще си достатъчно възрастен, за да започнеш да четеш приказки отново.

К. С. Луис

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама