Как се променят отношенията с любимия след появата на дете


Как се променят отношенията с любимия след появата на дете
Снимка: iStock/Guliver

Повечето „нови” родители ще се съгласят, че децата добавят много стрес на всеки един от двамата родители, но и на двойката като съюз. Нивото на удовлетвореност пада рязко и започват да се появяват все повече дразги и неразбирателства. Проблемът изглежда универсален, засягайки партньори от всички социално-икономически класи. Ето кои са най-често срещаните проблеми, с които двойките се сблъскват след раждането, и какво можете да направите, за да ги разрешите.

1. Карате се по-често заради допълнителните задължения

Преди раждането в повечето случаи и двамата партньори са работили на пълен работен ден. Но сега майката трябва да бъде основният човек около бебето, което означава, че повечето домакински задължения падат върху вас. Партньорът ви се прибира след работа и няма много енергия да ви помогне, което съвсем логично ви стресира и вбесява.

Решението: Вместо да се карате за това, можете любезно да помолите партньора си да направи нещо конкретно. Споменаването на всички домакински задължения, които чакат да бъдат отметнати, няма да накара партньора ви да желае доброволно да ги направи. Ако обаче му дадете ясни указания какво и как, вероятно всичко ще бъде направено за нула време. След това, опитайте да кажете „благодаря“ не като начин да го поздравите, а като доказателство за вашата оценка.

КАК ДА ОТГЛЕДАТЕ СИНА СИ, ЗА ДА СТАНЕ ДОБЪР МЪЖ

2. Вашите родителски стилове се различават

Като двойка може да сте свикнали да не се съгласявате относно ежедневните неща, но сега имате бебе и вземането на решения може да бъде сложно. Вие и вашият партньор сте различни хора и е съвсем естествено понякога да не сте съгласни.

Решението: Важно е да седнете и да изслушате гледните точки на другия. Няма „правилно“ или „грешно“ и трябва да вземате решения въз основа на това, което е най-добро за вашето дете. Трябва да поставите егото си на задната седалка и да дадете на конструктивната критика малко място за растеж.

3. Нямате свободно време за себе си или за връзката си

Винаги сте имали време да излезете с приятелки, да идете на кино с половинката или да пробвате нов ресторант. Но сега бебето ви изисква цялото време и внимание. Връзката ви далеч не е толкова близка, колкото преди.

Решението: Това, което двамата партньори трябва да направят, е да прекарат известно време разделени, за да запазят здравия си разум. Намерете дейност, която винаги ви е харесвала, и се връщайте към нея веднъж или два пъти месечно. Също така трябва да се опитате, като двойка, да си направите вечер за срещи, дори да е у дома. Поръчайте си хапване, събуйте анцуга, поговорете за всичко БЕЗ детето.

4. Много се тревожите за парите

Финансовото безпокойство може да започне още в първите дни на бременността и да расте с години след раждането. Не сте свикнали да отговаряте за друг човек и изчисляването на всички разходи може да натовари много вас и вашия партньор.

Решението: Ако имате партньор, трябва да започнете да спестявате пари преди раждането и да решите кой ще бъде основният „гледач” на детето. Трябва и да решите колко дълго един от двама ви няма да работи. Можете също така да опитате да живеете с един доход известно време преди раждането и да спестявате втората заплата. Това ще ви подготви за допълнителните разходи и ще ви попречи да купувате неща, от които не се нуждаете.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама

Най-голямата болест в днешните времена е да не бъдете обичани.

Принцеса Даяна

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама