Защо по-големите деца не бива да гледат своите братя и сестри


Защо по-големите деца не бива да гледат своите братя и сестри
Снимка: iStock/Guliver

Когато първото дете стане достатъчно зряло, повечето родители въздъхват с облекчение - освен че помагат с домашните задължения, те могат от време на време да се грижат и за по-малките деца в семейството. Но се оказва, че това не е много добра идея. Чудите се защо? Ето какво казват детските специалисти.

1. Давате им твърде голяма отговорност

Има голяма разлика между това тийнейджър да пази малкото ви дете, докато приготвите вечеря, и да го накарате да се грижи с часове без ваше наблюдение. Доста често по-голямото дете просто няма друг избор освен да порасне, за да бъде „отговорно“ и в резултат на това тази задача се превръща в нежелано бреме за тях.

КАК ДА ОСВЕЖИМ ВЪЗДУХА ВКЪЩИ

2. Не са нито професионалисти, нито родители

По-големите деца могат да бъдат използвани като много удобна бавачка, ако родителите не могат да си позволят професионални грижи. Но в този случай не трябва да очаквате от тях същото ниво на преданост и професионализъм. Трябва да сте сигурни, че задачите, които възлагате, са избрани според възрастта им – да четат книжки или да си играят, но не да сменят памперси или да хранят.

3. Те жертват собственото си детство

Децата, които нямат по-малки братя и сестри, имат много по-малко задължения. След като свършат редовните си задачи, като почистване на стаята си или писане на домашно, те могат да излязат навън, за да играят с приятелите си, да гледат филм или да правят нещо друго интересно. Голяма грешка, която мнозина родители допускат, е да накарат детето си да се откаже от игра, което е равносилно на отказ от детство.

4. Влошавате отношенията помежду им

Принуждаването на по-голямото ви дете да гледа редовно своите братя и сестри, може да предизвика чувство на негодувание. Освен това, когато остават сами с малчуганите, те трябва да играят авторитетна роля, която не винаги се приема и уважава от дребосъците. Това може да създаде проблеми помежду им и да доведе до спорове.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Твърде много хора купуват неща с пари, които не притежават, за да впечатлят хора, които дори не познават.

Цицерони

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама