Как да освежим въздуха вкъщи


Как да освежим въздуха вкъщи
Снимка: iStock/Guliver

Заради коронавируса прекарваме повече време вкъщи, чистейки и дезинфекцирайки всичко, до което се докоснем. Сега е още по-важно да се погрижим и за въздуха, който дишаме у дома.

Разбира се, най-бързият, лесен и евтин начин да вкараме повече кислород в дома си е да проветряваме често. Но ако въпреки това въздухът започне да натежава, ето няколко съвета как да подобрите качеството му в помещението, без да използвате химикали.

Етерични масла

Има определени аромати, които събуждат сетивата и могат да премахнат неприятните миризми. Чистата и свежа миризма на лимони, портокали, розмарин и мента могат да ви помогнат да ароматизирате дома си. Етеричните масла с антибактериални свойства като маслото от чаено дърво спомагат за повишаване качеството на въздуха и намаляват количеството бактерии.

ВИЖТЕ ПОЛЗИТЕ ОТ ЕТЕРИЧНИТЕ МАСЛА ТУК!

Свещи

Ако сте открили любовта към медитацията, горенето на свещ с приятна миризма вероятно е вашият начин да се отпуснете. Изгарянето на синтетични свещи, пълни с изкуствени аромати обаче може не само да ви докара главоболие, но и да причини замърсяване на въздуха в дългосрочен план. Ето защо трябва да изберете свещи, изработени от естествени материали като пчелен восък.

Стайни растения

Въпреки че има спорни доказателства относно ефективността на растенията за премахване на летливите органични съединения от въздуха, някои проучвания са установили, че зелените приятели могат да подобрят качеството на въздуха във вашия дом. Установено е, че Змийското растение (Dracaena trifasciata) намалява количествата формалдехид, толуол и ксилол във въздуха, докато хризантемите могат да помогнат за филтрирането на токсините от пластмасата и перилните препарати, включително амоняка и бензола.

НАЙ-ДОБРИТЕ РАСТЕНИЯ ЗА СПАЛНЯ

Пречистватели на въздух

Ако забележите, че прекараните на закрито часове ви пречат да се концентрирате, това вероятно се дължи на натрупване на вредни частици във въздуха.

Електронните пречистватели на въздух премахат вредните газове и вещества като формалдехид. Те могат да ви помогнат да се отървете от неприятните миризми в дома си. Работят, като дезинфекцират въздуха, улавяйки алергените, замърсителите и дразнителите, които преминават през тях. Принципът на тяхната работа е обратен на този на етеричните масла - те премахват частиците от въздуха, като дори могат да неутрализират утежняващите вещества, докато маслата  добавят към въздуха ароматни частици.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Животът е възмутителен, когато мислиш за него, и прекрасен, когато го живееш.

Карол Корд

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама