Как да отгледате сина си, за да стане добър мъж


Как да отгледате сина си, за да стане добър мъж
Снимка: iStock/Guliver

Между всички житейски трудности и убеждението, че „момчетата са си момчета“, да отгледате добър и стойностен мъж не е лесна задача и е съвсем нормално да се притеснявате. За щастие, повечето поведенчески модели са повлияни от връстници, роднини, учители и медии. Ето защо има няколко неща, които можем да направим като родители, за да помогнем на момчетата ни да станат добри мъже.

1. Бъдете работещи родители

Наличието на работеща майка може да повлияе положително на децата от двата пола. Момичетата, отглеждани от такива майки, обикновено имат работа с по-високи заплати и заемат ръководни длъжности, когато пораснат, докато момчетата са по-склонни да помагат в къщата и да се грижат за членовете на семейството. Освен това, имат по-прогресивно отношение към половите роли.

КЛЮЧОВИ ЗНАЦИ, ЧЕ ИМАТЕ ТОКСИЧНИ РОДИТЕЛИ

2. Насърчавайте го да се справя с чувствата си

Някои качества, които стереотипно се считат за „мъжествени“ (като да не плачеш), всъщност са много потискащи и ограничаващи. Според изследване, мъжете, които следват по-традиционното „мъжествено“ поведение и крият емоциите си, са по-склонни да бъдат депресирани и да взимат високорискови решения. Много момчета, чиито родители неведнъж са казвали „ти си момче, не трябва да…”, израстват засрамени от чувствата си и развиват емоционална недостъпност.

3. Ангажирайте го със задължения

Изследванията съобщават, че двойките, които разделят домакинската работа и родителските задачи, горе-долу по равно, са по-щастливи от тези, които не го правят. Днес мъжете се справят с домашната работа по-добре от всякога. Дайте пример на сина си, като обсъдите разделението на труда във вашето домакинство. Момчетата трябва рано да научат, че всички членове на семейството работят в екип.

4. Научете го на граници и уважение

Представете концепцията за телесна автономия на сина си колкото се може по-рано. Уведомете го, че има право да реши кой може да докосва тялото му, независимо дали става дума за щипане на бузки, или прегръдка. Моделирайте как изглежда една здравословна връзка.Тийнейджърите, израснали в положителен семеен климат, обикновено имат по-добри умения за решаване на проблеми и са изложени на по-малък риск да бъдат насилници или жертви в училище.

5. Развийте добри хигиенни навици

Момчетата трябва да се учат от най-ранна възраст на добра хигиена и полезни навици. Не става въпрос само за съчетаването на дрехи, но и за миенето на зъби и лице, рязането на нокти и т.н.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама

Колко нечестно! Само едно здраве и толкова много болести!

Виктор Шлихтер

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама