Ключови знаци, че имате токсични родители


Ключови знаци, че имате токсични родители
Снимка: iStock/Guliver

Говорим много за токсичните партньори и тяхното въздействие върху психичното здраве и общото благосъстояние, но всъщност рядко говорим за нашите родители и за това колко често всъщност именно те проявяват токсично поведение. Тези черти са причината за много от нашите несигурности, стилове на привързаност и характер като цяло.

Токсичните родители често могат да оправдаят поведението си като любов или защита, но рядко се замислят как това поведение може да повлияе на децата или как те виждат света, когато пораснат. Ето кои са ключовите знаци, че имате токсични родители.

1. Изкарват собствените си травми върху децата

Някои старомодни родители наистина не вярват в терапията и често не могат да превъзмогнат собствените си проблеми от детството. Депресираният родител, който учи детето си да не вярва на хората. Самотният родител, който проповядва, че любовта е измама и не е истинска. Родителите, които постоянно се обиждат един друг. Тази динамика създава токсична среда, възпитавайки много сбъркани ценности.

ДО ВСИЧКИ МАЙКИ, КОИТО СТОЯТ В НЕЩАСТНИ ВРЪЗКИ ЗАРАДИ ДЕЦАТА

2. Отхвърляне на интересите, защото не ги разбират

Традиционните родители са склонни да играят безопасно, когато става въпрос за образованието и кариерата на децата им. Те наистина не разбират голяма част от съвременните професии и обезкуражават децата да преследват своите страсти или желания, защото не ги намират за достатъчно доходоносни или престижни.

3. Поставяне на собствените им нужди на първо място

Егоистичните родители често пренебрегват децата си и техните нужди, защото са твърде фокусирани върху своите. Те често омаловажават емоциите, защото са „безполезни“ в сравнение с това, което преживяват, без да осъзнават, че това поведение кара децата да се чувстват сякаш чувствата им нямат значение.

4. Не показват никакво уважение към границите на детето си

Родителите, които нахлуват в личното пространство на детето си, мислят, че го правят, за да го защитят или да го държат под око, но това често се връща като бумеранг, защото принуждава детето да има отделен живот и да крие истината.

5. Не поемат отговорност за собствените си действия

Родителите, които не успяват да видят къде са сгрешили и какво трябва да направят, за да го поправят, само удължават агонията, карайки детето да се чувства неразбрано, изоставено и да се страхува да говори. Вечно отричащият родител наистина може да съсипе живота на детето си.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама

Tайната на успеха - не бързайте.

Мария Кюри

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама