6 родителски фрази, които рушат отношенията между децата


6 родителски фрази, които рушат отношенията между децата
Снимка: iStock/Guliver

Отглеждането на деца е сложна и трудна задача, а отглеждането на няколко наведнъж прави процеса още по-труден. Не само е необходимо да изградите доверие с всяко от децата си, но също така е от решаващо значение да им помогнете да поддържат добри взаимоотношения помежду си. За съжаление, понякога неочевидните неща могат да се превърнат в препятствия - фрази, които се предават от поколение на поколение, приемат се за нормални, но в действителност предизвикват объркване и конфликт в детското съзнание. Ето за кои говорим.

1. „Вземи пример от сестра си/брат си.“

Струва ви се, че сравняването може да служи като перфектна мотивация? Хлапето обаче само ще чуе, че обичате повече другото си дете и че е по-лошо. Това създава чувство на горчивина и завист, което може да доведе както до проблеми със самочувствието в дългосрочен план, така и до конкуренция между децата.

7 "БЕЗЦЕННИ" СЪВЕТА, КОИТО ДА НЕ ДАВАТЕ НА РОДИТЕЛИ

2. „Ще се грижиш ли малко за брат си/сестра си?“

Нормално е да помолите по-големите деца да се грижат за по-малките братя и сестри, само когато има значителна разлика във възрастта от поне 6-7 години. Но имайте предвид, че тази дейност не трябва да се превръща в задължение на по-голямото дете.

3. „Трябва да го/я обичаш.“

Появата на ново бебе в семейството може да бъде стресиращо за децата. В тях започват да се зараждат противоречиви чувства и ревност. Усилията да накарате по-големите си деца да обичат новия член на семейството, защото са роднини, могат само да влошат ситуацията. Много по-добрият вариант е да планирате самостоятелно време с по-голямото си дете. Струва си да им обясните, че имат право да изпитват такива емоции и всичко ще се нареди с времето.

4. „Ти си по-голям/а, така че трябва да отстъпиш.“

Принуждаването на по-голямото дете винаги да отстъпва заради по-малкото може не само да доведе до липса на връзка между децата, но и до лични проблеми на по-късен етап.

5. „Я да видим, кой ще стигне първи до...?“

Друг лош навик на много родители е откритото провокиране на съревнование между децата. Когато става въпрос за открита конкурентоспособност, всеки ще се почувства притеснен по сценария. Това е така, защото състезанието не е игра за деца и емоциите, които получават от загубата или победата, са наистина силни. Ето защо би било по-подходящо да ги превърнете в отбор, вместо в състезатели.

6. „Спри да се ядосваш.“

Забраната на емоциите не само е притеснителна, но и оставя проблемите нерешени. Дори възрастните трябва от време на време да преодоляват вътрешните си конфликти. Вместо да забранявате на децата си да се чувстват ядосани, по-добре ги слушайте, кажете, че чувствата им са нормални и им помогнете да разберат нещата. "Обичам ви всички еднакво."

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама

Разбрах, че когато имаш истински интерес към живота и любопитен живот, сънят не е най-важното нещо.

Марта Стюарт

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама