Защо деца под 4 не трябва да ядат пуканки


Защо деца под 4 не трябва да ядат пуканки
Снимка: iStock/Guliver

Пуканките са любимо похапване на много деца и възрастни. Някои родители сами предлагат пуканки на своите мъници, докато други просто пренебрегват момента, в който детето им слага потенциалната опасност в устата си. Въпреки че тази храна може да изглежда невинна, се оказва, че може да постави децата под 4 години под голям риск. Ето защо.

Докато много родители са наясно с опасности като задавяне с малки играчки или желирани бонбони, проблемите, свързани с пуканките, все още са неизвестни за много майки и татковци. Няма да повярвате колко често мъниците имат нужда от медицинска помощ или оперативна намеса, за да бъде премахната пуканка, влязла в белия дроб след задавяне. Дори засядането в трахеята бледнее пред другия вариант, който предизвиква висока температура, кашлица и вътрешна инфекция.

5 ПРИЧИНИ БЕБЕТО ДА СПИ НА ОТКРИТО ПРЕЗ ЗИМАТА

Защо обаче 4-годишната възраст е толкова критична?

Едва на 4 години децата могат напълно да дъвчат по правилен начин храната, която консумират. Това се случва, защото на тази възраст кътниците им са напълно израснали и дъвчещите им умения са достатъчно добри. Освен това, по-малките деца могат лесно да бъдат разсеяни от нещата, които се случват около тях, което също увеличава риска от задавяне.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама

Времето ви е ограничено, затова не го губете, живеейки живота на някой друг.

Стив Джобс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама